<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vrangforestilling å tro at vi kan koble ut Russland

Russland vil alltid være viktig for Europa, hevder Østerrikes utenriksminister. Samtidig forsvarer han østerriksk bank med tette russiske bånd.

  Publisert 22. mars 2023 kl. 16.27
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 366 ord
  ADVARER: Østerrikes utenriksminister Alexander Schallenberg. Foto: NTB

  Østerrikes utenriksminister Alexander Schallenberg advarer i et Reuters-intervju om at Russland alltid kommer til å være viktig for Europa.

  – Det å tro at Russland ikke vil være noe mer og at vi kan frikoble oss på alle felt er vrangforestillinger. Østerrike vil løsne på sine forbindelser, men det kan ikke skje over natten, sier han.

  – Dostojevskij og Tsjaikovskij vil fortsatt være en del av europeisk kultur, enten vi liker det eller ikke. Landet vil fortsette å være vår største nabo, og vil forbli verdens nest største kjernefysiske makt, føyer Schallenberg til.

  Forsvarer bank

  Utenriksministeren forsvarer også landets nest største bank, Raiffeisen Bank International, og mener det er urimelig å peke ut banken for sin virksomhet i Russland «når så mange andre vestlige selskaper gjør det samme.» 

  TETTE RUSSISKE BÅND: Østerrikske Raiffeisen Bank er på den russiske sentralbankens liste over systemkritiske institusjoner. Foto: NTB

  Amerikanske sanksjonsmyndigheter varslet tidligere i år at de ville åpne etterforskning av banken som har fått sterk kritikk for sin deltakelse i et låneprogram mot russiske soldater. Raiffeisen er én av bare to utenlandske banker som står på den russiske sentralbankens liste over 13 systemkritiske institusjoner.

  – La oss være ærlige. 91 prosent av vestlige selskaper er fortsatt i Russland og gjør det som er fornuftig: venter, begrenser skade og beskytter («ring fencing», red. anm.), sier han til nyhetsbyrået.

  Russisk magnet

  Østerrike har markedsført seg som en bro mellom øst og vest, og har ifølge Reuters gjort hovedstaden Wien til en magnet for russiske penger. Samtidig er landet en del av en bredere vestlig allianse som har sanksjonert Russland i kjølvannet av president Vladimir Putins invasjon av Ukraina.

  Landet importerer fortsatt russisk gass, men søker å redusere importen i løpet av de neste årene.

  Kilder med kjennskap til saken opplyser likevel til nyhetsbyrået at offentlige tjenestepersoner håper på en snarlig avslutning av krigen slik at Østerrike kan normalisere forbindelsene til Russland.