<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høyre sier nei til lakseskatten

Høyres resolusjonskomité sier nei til regjerings foreslåtte lakseskatt, men holder døren på gløtt for «mindre skadelige» løsninger.

Publisert 23. mars 2023
Oppdatert 23. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 327 ord
SIER NEI: Peter Frølich, som leder resolusjonskomitéen til Høyres landsmøte. Foto: NTB

Stortingsproposisjonen om grunnrenteskatten for havbruk – også kjent som lakseskatten – nærmer seg. Regjeringen har tidligere varslet at den kommer i løpet av mars, og siden stortingsproposisjoner som regel slippes på fredager i forbindelse med statsråd på Slottet, er det to muligheter igjen:

I morgen eller fredag i neste uke, 31. mars, dagen da store deler av Norge drar ut i påskeferie.

Tidligere torsdag krevde FrP-leder Sylvi Listhaug at Høyre avsluttet mumlingen om lakseskatt.

«Høyre har mumlet lenge nok om grunnrenteskatt for havbruk», skrev de en en melding til Finansavisen, før de «forventer at Høyres landsmøte legger ballen død én gang for alle».

– Vi sier nei til forslaget

Men ifølge en pressemelding i ettermiddag har Høyres resolusjonskomité samlet seg om noen formuleringer om grunnrenteskatten.

– Høyres innstilling er klar, vi sier nei til forslag fra regjeringen som ble sendt på høring. Det har skadet Norge som sjømatnasjon, skapt stor usikkerhet og full stopp i investeringer. Prosessen har også vært kritikkverdig, sier Peter Frølich, leder av resolusjonskomiteen til Høyres landsmøte.

– Vi holder døren på gløtt for bedre forslag som ivaretar næringens innspill og er mindre skadelig. Sjømatnøringen avviser ikke å være med en økt skattlegging, og vi er på samme linje. Jeg tror dette er et forslag som hele Høyres landsmøte vil stå samlet om, sier han.

– Må ses i sammenheng

Ifølge resolusjonen må forslaget om økt skattlegging av havbruksnæringen ses i sammenheng med regjeringens økning i formuesskatt, utbytteskatt og arbeidsgiveravgift. 

«Det samlede skattetrykket vil tappe bedriftene og lokalsamfunn langs kysten for kapital, ressurser og arbeidsplasser. Det vil redusere næringens evne til å investere videre for å skape større verdier og flere arbeidsplasser, både i næringen, i tilknyttet virksomhet og i andre lokale arbeidsplasser», heter det. 

«Regjeringens skatteforslag har ført til investeringsstopp i milliardklassen og skapt usikkerhet for tusenvis av arbeidsplasser. Høyre mener det vil være bedre om beskatningen av havbruksnæringen blir grundig behandlet og utredet i sammenheng med andre, brede skatteendringer», skriver komitéen videre.