<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høyre krever at regjeringen leverer på Natos budsjettmål

Regjeringen må legge fram en opptrappingsplan for å nå Natos mål om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar, mener Høyre.

    Publisert 25. mars 2023 kl. 17.27
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 213 ord
    KREVER PLAN: – Det er ikke sikkert de prioriteringene vi hadde i langtidsplanen er de viktigste nå hvor vi har erfaringene fra krigen i Ukraina med oss, sier Erna Solberg. (c) Wirestock | Dreamstime.com

    Partiets landsmøte krever at planen legges fram i høstens budsjett.

    I år utgjør forsvarsbudsjettet 1,43 prosent av bruttonasjonalprodukt. Det mangler 32 milliarder kroner for at Norge skulle nå toprosentmålet, opplyste forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til Stortinget i februar.

    Forsvarspolitisk talsperson Hårek Elvenes har vært en ivrig forkjemper for toprosentmålet.

    – Det gir forutsigbarhet i forsvarsbevilgningene. Det er helt avgjørende for å gjennomføre vedtatte planer og unngå feilinvesteringer.

    Solberg vil endre planene

    Partileder Erna Solberg var lunken til prosentmålet da hun var statsminister. Med et slikt mål vil gjøre at summene til forsvar svinge avhengig av BNP.

    Overfor NTB presiserer Solberg at hun ikke er imot prosentmål, men understreker at det viktigste er å ha en forpliktende opptrappingsplan. Langtidsplanen hennes regjering sto bak kanskje må endres, medgir hun.

    – Det er ikke sikkert de prioriteringene vi hadde i langtidsplanen er de viktigste nå hvor vi har erfaringene fra krigen i Ukraina med oss. Blant annet ser det ut som det å satse betydelig på luftvern er viktig, sier hun.

    Basepolitikken består

    Unge Høyre foreslo også at Høyres landsmøte skulle åpne for utenlandske militærbaser på norsk jord.

    Det advarte forsvarspolitisk talsperson Hårek Elvenes mot.

    – Det er et brudd med basepolitikken, som har fungert utmerket siden 1949 i balansen mellom avskrekking og beroligelse, sa Elevenes.

    Også tidligere utenriksminister og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide advarte mot dette.

    (©NTB)