<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

LO og NHO blir enige

    Publisert 27. mars 2023 kl. 19.59
    Oppdatert 30. mars 2023 klokken 12.08
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 366 ord
    LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO- sjef Ole Erik Almlid. foto: ntb

    Dette var Trygve Hegnars leder tirsdag 28. mars.


    Mens Tyskland hadde kaos mandag fordi alle ansatte i offentlig transport (alt fra fly, tog og busser) streiker fordi de ikke får en lønnsøkning på 10-12 prosent, og søppelet hoper seg opp i franske gater fordi det streikes mot pensjonsreformen, fikk LO og YS i går overlevert sine krav til NHO.

    Det ser ikke så vanskelig ut. Partene er enige om at den gjennomsnittlige lønnsveksten i fjor ble på 4,1 prosent, og antatt prisvekst i år er av TBU anslått til 4,9 prosent. Til dette sier LO, naturlig nok, at de vil ha reallønnsvekst for sine medlemmer. Da holder det med 5 prosent.

    Hverken lærere eller sykepleiere vil få en krone mer

    Men Fellesforbundet og Jørn Eggum sier at arbeidsgiverne kan gi 5,4 prosent, for det er dette man antar kan bli lønnsveksten i EU, og da taper jo ikke de konkurranseutsatte bedriftene noe. Norsk Industri har taktisk spilt ut at lønnsveksten maksimalt kan bli 4,5 prosent, noe som garantert vil gi reallønnsnedgang. I skrivende øyeblikk er ikke LOs krav kjent, men vi tipper et sted mellom 5 prosent og 5,5 prosent.

    Partene (de holder på allerede) har tre dager på seg til å bli enige. Blir det brudd, sendes det ut varsel om betinget permittering, og det kan bli streik fra den 16. april.

    Det som ikke kommer så klart frem, er at oppgjøret skjer etter den berømte frontfagsmodellen. Nå sitter man og forhandler frem hva den konkurranseutsatte industrien kan tåle av lønnstillegg, og alle andre må deretter holde seg til den rammen som er gitt.

    Hverken lærere eller sykepleiere vil få en krone mer, uansett hvor urettferdig det føles.

    Blir rammen 5 prosent, så blir rammen fem prosent (eller bitte litt mer).

    Lærerne kan gjerne streike fire måneder til, men noe mer i lommeboken gir det ikke.

    Frontfagsmodellen står også ved dette tariffoppgjøret, og den legges til grunn både ved frivillig og tvungen lønnsnemd.

    Skulle det generelle tillegget bli noe større enn fem prosent, så er det fordi store deler av industrien går så det suser. Vi snakker om olje, gass og verksteder, samt oppdrettsnæringen.

    Men det er alltid noen som taper penger, og de tåler ikke lønnstillegg mer enn det de konkurranseutsatte får.

    Permitteringsvarslene kommer om tre dager.