<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USA og Japan enige om handelsavtale for elbilbatterier

USA og Japan er blitt enige om en handelsavtale for mineraler til elbilbatterier i et forsøk på å redusere avhengigheten deres av Kina. 

    Publisert 28. mars 2023 kl. 12.45
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 243 ord
    ENIGE: Japans statsminister Fumio Kishida og USAs president Joe Biden. Foto: Bloomberg

    USA og Japan er blitt enige om en handelsavtale som skal gi japanske bilprodusenter større tilgang til de nye amerikanske elbilsubsidiene som har kommet gjennom «Inflation Reduction Act» (IRA), melder Reuters. 

    Den nye avtalen som ble kunngjort tirsdag forbyr de to landene å innføre eksportrestriksjoner på de mineralene som er mest kritiske for bilbatterier til elbiler, som litium, nikkel, kobolt, grafitt og mangan.

    Avtalen har som mål å redusere de to landenes avhengighet av Kina og bekjempe «ikke-markedspolitikk og -praksis» fra andre land, samt evaluere utenlandske investeringer i forsyningskjeden for mineraler. 

    Mineralfokuserte handelsavtaler er en måte Biden-administrasjonen håper å kunne åpne opp for pålitelige allierte, slik at de også får tilgang til skaffefordelene som myndighetene i USA legger opp til gjennom IRA.

    Økt spenning etter IRA

    – Ettersom etterspørselen etter batterier til elektriske kjøretøy forventes å vokse betydelig, er det et presserende problem å sikre viktige mineraler som er nødvendige for produksjonen, sier Japans handelsminister Yasutoshi Nishimura.

    IRA har ført til betydelige spenninger mellom USA og deres allierte i EU, Japan og Sør-Korea, som er bekymret for at loven gjør at deres bil- og batteriprodusenter vil få ufordelaktige konkurransevilkår.

    Ifølge Reuters er det ventet at det amerikanske finansdepartementet vil definere innkjøpskrav for skattesubsidiene for elbiler innen slutten av denne uken, men ifølge Nishimura er det ventet at elbiler laget med mineraler utvunnet eller bearbeidet i Japan vil oppfylle kravene til skattefritak i henhold til IRA.

    De to landene ble enige om å revidere mineralavtalen annen hvert år, inkludert om det er hensiktsmessig å si opp eller endre den