<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Britenes finansminister sier skattelette ikke kan finansieres med lån

Storbritannias finansminister sier tidligere statsminister Liz Truss' vekstplan viser at det ikke fungerer å finansiere skattekutt med lån.

    Publisert 29. mars 2023 kl. 17.55
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 175 ord
    KLAR TALE FRA FINANSMINISTEREN: Jeremy Hunt understreker at skattelette ikke kan finansieres med lån. Foto: Reuters

    I september la Truss opp til kraftige skattekutt for å stimulere til kraftig økonomisk vekst, som ifølge henne ville betale for raskt økende låneopptak. Investorene ble skremt vekk og dumpet britiske statsobligasjoner.

    I en parlamentshøring onsdag kritiserte finansminister Jeremy Hunt grunnlaget den forrige statsministerens planer bygget på.

    – Det er spesielt tydelig at du ikke kan finansiere skattelette med å låne mer penger. Det er et klart punkt der vi endret kurs, sier Hunt.

    Skivebommen fra Truss førte til at Hunt tok over som finansminister etter Kwasi Kwarteng, mens Truss kort tid etterpå ble erstattet av Rishi Sunak.

    En talsperson for Truss svarer med å si at Hunt også har gjort feil.

    – Liz var hele tiden tydelig på at du ikke kan skape økonomisk vekst og dermed redusere lånene ved å sette opp skatten. Å heve selskapsskatten fra 19 til 25 prosent ser nå ut til å ha vært en grov tabbe, når du ser at et selskap som AstraZeneca flytter sin nye fabrikk til Irland, der selskapsskatten er halvparten av det den britiske regjeringen krever inn, sier talspersonen.

    (NTB)