<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sp stemmer ned forslag om å stanse elektrifisering av Melkøya

For to uker siden sa Sps landsmøte nei til elektrifisering av Melkøya. Torsdag stemte de imot forslag om det samme i Stortingets energi- og miljøkomité

    Publisert 30. mars 2023 kl. 13.14
    Oppdatert 30. mars 2023 klokken 13.42
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 351 ord
    ELEKTRIFISERE: Equinor ønsker å elektrifisere anlegget på Melkøya utenfor Hammerfest. Prosjektet er av Equinor beregnet til å koste 13 milliarder kroner, men det er økende politisk motstand mot planene. Foto: NTB

    Forslaget om å stanse Equinors planer om å elektrifisere Hammerfest LNG på Melkøya får dermed ikke flertall i Stortinget, skriver E24.

    Både Rødt og Frps forslag ble stemt ned i komiteen, mot stemmene til Ap, Sp og Høyre.

    Spørsmålet om elektrifisering av Melkøya med kraft fra land har skapt stor debatt både mellom partiene og innad i flere partier.

    På Senterpartiets landsmøte gikk flertallet inn for å stoppe elektrifiseringen, men likevel sørget Sps representanter for at Rødt og Frps forslag om det samme falt.

    Vil ta ting i riktig rekkefølge

    – Nå sitter vi i regjering, og da tar vi ting i riktig rekkefølge. Nå ligger den der, og så får den sin behandling, men jeg vil oppfordre Equinor, som eier og drifter av Melkøya, til å gå en runde med å se på alternative løsninger, sier stortingsrepresentant Ole André Myhrvold (Sp).

    Frp reagerer kraftig og mener Sp overkjører sitt eget landsmøte.

    – Partiledelsen i Senterpartiet bør beklage til bedrifter og strømkunder i nord. Det er de som først og fremst må ta konsekvensene av at Senterpartiet overkjører sitt eget landsmøte og stemmer ned et konkret forslag fra Frp om å stanse elektrifisering av Melkøya, sier energipolitisk talsperson Terje Halleland i Frp til NTB.

    – Absurd politikk

    Halleland har forståelse for at regjeringen bruker tid på å vurdere saken, men mener Senterpartiet viser at de ikke har noen intensjoner om å stanse elektrifiseringsprosjektet.

    – Det er absurd at regjeringspartiene legger til rette for en politikk som sløser vekk verdifull vannkraft i strømpriskrisen Norge nå befinner seg i, sier han.

    Også energipolitisk talsperson Sofie Marhaug i Rødt er provosert over resultatet.

    – Det er provoserende at et politisk flertall lar elektrifiseringen av Melkøya gå sin gang. Alt olje- og energiministeren og statsministeren sier, tyder på at de vil tappe strømnettet i nord og sende kraftoverskuddet til Melkøya. Nå gir Ap, Sp og Høyre regjeringen fritt leide til å stoppe annen næringsutvikling i nord. Uten at alternativer er utredet skikkelig, sier hun til NTB.

    Equinors anlegg på Melkøya skal kutte sine klimagassutslipp og derfor ønsker Equinor å elektrifisere anlegget. Søknaden om å få koble seg på strøm fra land ligger til behandling hos Olje- og energidepartementet.

    (NTB)