<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Xi Jinping: Våg å kjempe!

Kinas president mener det er på tide at Kina tar over hovedrollen i verden.

Publisert 31. mars 2023 kl. 21.37
Oppdatert 3. apr. 2023 klokken 11.59
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 188 ord
NYTT SLAGORD: Xi Jinping, Kinas president kom denne måneden med en oppfordring: Våg å kjempe! Foto: Bloomberg

Kinas president Xi Jinping har markert sin posisjon i utenrikspolitikken de siste ti årene. Han har tatt en aggressiv holdning til Taiwan og militarisert kunstige øyer i det omstridte Sør-Kina-havet. Xi har erklært at det er på tide for Kina å ta sentrum i verden, og nå ønsker han å konsolidere denne posisjonen, skriver Financial times.

På en nasjonal folkekongress konkluderte Kinas leder med at USAs-ledede verdensorden nå er i tilbakegang og klar til å bli erstattet med et system som bedre passer Kinas interesser.

Foran Kinas politiske elite kom Xi Jinping med en oppfordring: «Våg å kjempe!»

«Kina er nå klar til gradvis å gradvis ødelegge amerikansk ledelse og fremme kinesisk styring,» sa Zhao Tong, en seniorforsker ved tenketanken Carnegie og en gjesteforsker ved Princeton University.

En rekke diplomatiske initiativer har allerede begynt. Etter å ha kommet ut av Kinas null-Covid-isolasjonspolitikk, gjennomførte presidenten et statsbesøk til Russland denne måneden, publiserte en artikkel om fred i Ukraina og forberedte seg på å motta besøk fra europeiske ledere som er ivrige etter hans hjelp for å avslutte krigen. I tillegg overbeviste Kina denne måneden Iran og Saudi-Arabia om å gjenoppta diplomatiske forbindelser, ifølge Financial times.