<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Macron ber Xi få Russland til å ta til fornuften

Frankrikes president Emmanuel Macron og Kinas president Xi Jinping oppfordrer sammen til fredsforhandlinger mellom Russland og Ukraina.

Publisert 6. apr. 2023 kl. 13.21
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 161 ord
OPPFORDRER TIL FRED: Frankrikes president Emmanuel Macron og Kinas leder Xi Jinping.  Foto: Bloomberg

De to lederne møttes i Beijing onsdag. Den franske presidenten sa under møtet at han stoler på at Xi kan få Russland til å «ta til fornuften» og gå til forhandlingsbordet.

Etterpå kom en felles uttalelse fra de to lederne der de oppfordrer til fredsforhandlinger, samt at de gjentok sin motstand mot bruk av atomvåpen i krigen.

Macron har vært i Beijing siden onsdag. Han uttalte da i en tale til franskmenn i den kinesiske hovedstaden at Kina kan spille en viktig rolle i å få en slutt på krigen.

Xi og statsminister Li Qiang ønsket sin gjest velkommen med pomp og prakt. Kina har skrytt av Macrons innsats for å få bedret forholdet mellom EU og Kina. Den franske presidenten er i Beijing sammen med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

EU, Frankrike og Kina står imidlertid langt fra hverandre når det kommer til Ukraina-krigen. Der EU og Frankrike har ytt stor støtte til Ukraina, har ikke Kina fordømt Russlands invasjon.

(NTB)