<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hun velter båten og Solberg

Publisert 10. apr. 2023 kl. 19.59
Oppdatert 13. apr. 2023 klokken 10.53
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 358 ord
Erna Solberg (t.h.) og Ine Eriksen Søreide. Foto: NTB

Dette var Trygve Hegnars leder 11. april 2023.

Høyre, med Erna Solberg som statsministerkandidat, er på full fart inn i regjeringskontorene etter valget i 2025. En liten mellomstasjon blir kommunevalget i høst, hvor Høyre skal gjøre hakkemat av rødgrønne ordførere. De nyeste meningsmålingene gir Høyre en oppslutning på 35-37 prosent, mens Arbeiderpartiet ligger i området 15-20 prosent. Høyre slår knockout på alle fordi Erna Solberg har sittet helt stille i båten.

Ingen kan helt forklare det, utover at Solberg er trygg, solid, pålitelig og blid (veldig blid).

Og regjeringen får alle problemene med økte renter, høye matvarepriser og dyr strøm.

Ap/Sp-regjeringen er svimeslått og stuper på meningsmålingene. Erna Solberg står klar med pauker og basuner for å rykke inn i statsministerboligen igjen. Men foreløpig hviler instrumentene. Hun sitter rolig i båten.

Men så, som troll fra en eske, rett før påske, dukket Høyres stortingsrepresentant Ine Eriksen Søreide (46) opp og ødela hele opplegget. Søreide veltet båten. Det eneste temaet som i dag kan samle hele venstresiden til felles kamp, og hvor Senterpartiet får velgere fra alle partier, en ny EU-debatt, ble kastet frem.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum trodde nesten ikke hva han hørte.

Alle vet at det i dag, som tidligere, ikke er flertall for en søknad om norsk EU-medlemskap. Motstanden er stor.

Likevel vil tidligere forsvarsminister og utenriksminister Søreide nå ha en «kunnskapsbasert debatt» om et EU-medlemskap. Enhver slik debatt er vel kunnskapsbasert? Et semantisk forsøk på å være noe nytt.

Søreide leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité, og hun må åpenbart kjede seg der.

Da er en EU-debatt midt i blinken for å hisse opp politiske motstandere.

Sjølråderett, all makt til Stortinget, fisk, landbruk og klimakamp. Slagsvold Vedum ligger vel på gulvet og vrir seg av latter. Ina Eriksen Søreide har lagt ballen pent ned på straffemerket uten målvakt. Ivrige EU-motstandere kan trille ballen inn.

Hva oppnår Søreide og Høyre med denne debatten? Ingenting.

Hun startet opp under Høyres landsmøte, og har fortsatt etterpå. Det tyder på at Erna Solberg må ha gitt grønt lys. Men står Erna Solberg oppreist i en pram eller sjekte, velter båten ved de minste bølger.

Ine Eriksen Søreide har sittet på Stortinget siden 2001, og er til og med juristutdannet.

Det går an å trekke en dødsdømt sak.