<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Alarmklokkene ringer i NATO

Emmanuel Macrons Taiwan-uttalelser gleder nok Kinas president Xi Jinping, men NATO er neppe like begeistret.

    Publisert 12. apr. 2023 kl. 10.54
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 533 ord
    PÅ TUR I PARKEN: Frankrikes president Emmanuel Macron og Kinas president Xi Jinping. Foto: NTB

    Frankrikes president Emmanuel Macron har vekket oppsikt med sine uttalelser til franske medier om at Europa ikke bør «dilte etter», men finne et tredje standpunkt mellom Kina og USA i Taiwan-spørsmålet. Presidenten ser også ut til å mene at spenningen mellom Kina og Taiwan er helt separat fra Ukraina-krigen. 

    – Debatten har gått om vi ser en slags potensiell splittelse mellom Europa og USA, men også innad i Europa. For Polen, de nordiske og baltiske statene er et vellykket forsvar av Ukraina eksistensielt. Så viktig er det for dem. De vet at først og fremst USA bidrar, men absolutt ikke Frankrike. Landet gjør sin del, men ikke det USA gjør, og Macrons uttalelser har fått noen alarmklokker til å ringe, sier CNBC-kommentator Ted Kemp.

    – Xi er nok ganske fornøyd

    Kanalen trekker videre frem at det henger spørsmålstegn over Tysklands rolle etter at forbundskansler Olaf Scholz besøkte Kina før jul. 

    – Men Macron er den eneste som sier dette offentlig, og med en mye sterkere språkbruk om «kriser som ikke er våre egne.» NATO har en slags enighet om Taiwan, men er ikke så forent der som i spørsmålet om krigen i Ukraina. Kinas president Xi Jinping har i over et år vært hjelpeløs tilskuer til hvordan Russlands invasjon har forent NATO og Vesten, og er nok ganske fornøyd med at iallfall enkelte i Europa mener at Taiwan er en helt annen sak, fortsetter Kemp.

    Macrons kommentarer har blitt kritisert på begge sider av Atlanterhavet, men Det hvite hus uttalte mandag at man fortsatt har stor tro på forholdet til Frankrike.

    – Har frihet gått av moten?

    Speakeren i Taiwans nasjonalforsamling You Si-kun, reagerer med å stille et spørsmålstegn ved det franske engasjementet til frihet.

    «Har «liberté, égalité, fraternité» gått av moten?», skrev han ifølge Reuters i et Facebook-innlegg tirsdag.

    PÅ USA-BESØK: Taiwans president Tsai Ing-wen møtte speaker i Representantenes Hus, Kevin McCarthy. Foto: NTB

    «Er det OK bare å overse dette straks det er en del av grunnloven? Eller kan velutviklede demokratiske land overse menneskers liv og død i andre land? Uttalelsene fra president Macron og et ledende internasjonalt demokrati gjør meg forvirret», fortsatte You – en av grunnleggerne av det taiwanske regjeringspartiet Det demokratiske fremskrittsparti. 

    Taiwans UD takker Frankrike

    Kina har arrangert militærøvelser rundt Taiwan siden lørdag etter at Taiwans President Tsai Ing-wen kom tilbake fra en reise til USA, der hun møtte speaker i Representantenes Hus, Kevin McCarthy.

    Samtidig ser Taiwans utenriksdepartement ifølge nyhetsbyrået ut til å tone ned Macrons kommentarer, selv om man har «notert seg» hva han sa.

    – Departementet ønsker å uttrykke sin takk til Frankrike for gjentatte ganger og på mange internasjonale arenaer uttrykke bekymring for fred og stabilitet i Taiwan-stredet, eksempelvis på det nylige toppmøtet mellom franske og britiske ledere. Dette er en fortsettelse av Frankrikes konsistente holdning og posisjon, uttalte talsperson Jeff Liu til pressen tirsdag.