<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Melby langer ut mot Solbergs Kina-avtale

Venstre-leder Guri Melby mener Norge må bli mye tøffere mot Kina og kritiserer tidligere statsminister Erna Solbergs (H) normaliseringsavtale fra 2016.

  Publisert 15. apr. 2023 kl. 10.45
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 169 ord
  FORSVARER «FELLESERKLÆRINGEN»: Høyre-leder Erna Solberg (t.v.) forsvarte nylig avtalen hennes regjering inngikk med kinesiske myndigheter i 2016 for å gjenopprette de diplomatiske båndene mellom Norge og Kina, men får kritikk fra sin tidligere regjeringskollega Guri Melby (V). Foto: NTB

  – Jeg er enig med Erna Solberg om veldig mye, men i dette spørsmålet mener jeg hun tar grunnleggende feil, sier Melby til VG.

  Høyre-leder Erna Solberg forsvarte nylig avtalene som ble forhandlet fram med Kina da hun var statsminister i 2016. Den såkalte normaliseringsavtalen ble forhandlet fram etter at kinesiske myndigheter frøs den diplomatiske forbindelsen med Norge da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

  I avtalen sa Norge blant annet at de hadde respekt for Kinas samfunnssystem og ikke ville støtte handlinger som undergraver Kinas grunnleggende interesser. Det er denne avtalen Melby vil rive i to.

  – Vi skal si at den ikke gjelder lenger, og vi skal avslutte arbeidet med en frihandelsavtale med Kina, sier hun til avisen.

  Solberg avviser at Norge har en «normaliseringsavtale» med Kina.

  – Vi har en felleserklæring. Den ble inngått blant annet for å kunne ha dialog med Kina om brudd på menneskerettigheter, noe vi ikke kunne ha i de seks årene forholdet var fryst, sier hun til VG.

  (NTB)