<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Han er jo statsminister, da

Publisert 20:00 18. apr. 2023
Oppdatert 09:27 23. apr. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 430 ord
Statsminister Jonas Gahr Støre på jobbreise i privatfly. Foto: NTB

For noen dager siden ble det kjent at statsminister Jonas Gahr Støre, etter at han tiltrådte for halvannet år siden, har brukt 3,1 millioner kroner på privatfly. Litt mer presist er det vel at statsministerens kontor (SMK) har bestilt privatfly, men det er altså Gahr Støre, med nære medarbeidere, som reiser med privatfly.

Da Gahr Støre var utenriksminister i Stoltenberg-regjeringen, leiet han privatfly 96 ganger i løpet av syv år.

Tidsbesparende, rimelig og fornuftig bruk av penger

La oss si det med en gang: Jonas Gahr Støre flyr ikke verden rundt for moro skyld.

Som statsminister, skal han ustanselig være underveis, og han skal samtidig delta på alt mulig rart over hele Norge. Uten bruk av privatfly ville statsminister Gahr Støre ha gjort en mye dårligere jobb, på den internasjonale scene og i Norge. Det er tullete å kritisere en norsk statsminister for bruk av privatfly. I løpet av en dag kan statsministeren være flere steder i Europa (det er krig her) og delta i politiske debatter i Stortinget.

Det er tidsbesparende, rimelig og fornuftig bruk av penger.

Så, i går kunne TV 2 fortelle at statsminister Jonas Gahr Støre i fjor to ganger bodde i ambassaden i London under private besøk der, sammen med kone og barn. «Er det greit at statsministeren bruker Norges ambassaderesidens i London som privat feriebolig for seg og sin familie,» spør TV 2.

Gahr Støre har sett på turene som private reiser, og betalt (lagt til inntekten 42.000 kroner) for oppholdene i ambassaden, og det er et poeng at det er London-ambassadøren Wegger Chr. Strømmen som har invitert Gahr Støre-familien til London.

Her passer det kanskje inn at dronning Sonja under besøk i London, også pleier å bo i ambassaderesidensen.

Er dette greit? Så klart. Helt opplagt. Det er grenser for hvor smålige vi skal være.

Ved å bruke boligen til det TV 2 kaller «private ferieturer,» sparer sannsynligvis SMK penger til mange sikkerhetsfolk og beskyttelse av de kongelige og landets øverste politiske leder.

Rett nok er det «vanlige folks tur» under det rødgrønne regimet, men Gahr Støre er jo statsminister, da.

I flere tiår har gaver til toppolitikere vært et yndet tema. Vi husker fem tepper Gahr Støre fikk av afghanske regimetopper, og Gahr Støre har sin og barnas betydelige formue her og der (nå er det bare bankinnskudd).

Denne «forvaltningen» kan være vanskelig, men at statsministeren er effektiv og bruker privatfly jorden rundt, og at han bor i Norges ambassade under England-besøk, er det ingen grunn til å kritisere.

«Politisk selvskading» skriver TV 2s utmerkede kommentator Aslak M. Eriksrud.

Det tviler vi på. Gahr Støre virker utslått på alle politiske saksområder. Fly bør han få lov til.