<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– USA kan jukse når som helst

Sergej Lavrov er på rundreise i Latin-Amerika, og sender klare meldinger i retning USA.

    Publisert 19. apr. 2023 kl. 15.10
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 231 ord
    USA-BESKJED: Fra Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: NTB

    Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er denne uken på rundreise i Latin-Amerika, for å styrke båndene til sine allierte i regionen. Etter å ha innledet med Brasil mandag er Lavrov nå i Venezuela, hvor han har hatt samtaler med utenriksminister Yvan Gil Pinto.

    – Det er behov for å samle rekkene og slå tilbake forsøkene på utpressing og ulovlig ensidig press fra Vesten, sa Lavrov ifølge internasjonale nyhetsbyråer på en pressekonferanse i etterkant av samtalene.

    Der ga han også uttrykk for den russiske bitterheten knyttet til utvidelsen av NATO.

    – Jeg vil understreke at alle vet veldig godt at USA kan jukse når som helst, og de jukser mye oftere enn de holder sine egne løfter og forslag, sa Lavrov ifølge CNBC.

    Hevder seg lurt

    Russland har lenge hevdet at landet etter den kalde krigen ble lurt av vestlige land til å tro at NATO ikke skulle ekspandere «en tomme østover.» Analytikere hevder likevel ifølge nettstedet at Sovjetunionen aldri ble gitt en formell garanti om begrensninger i NATOs ekspansjon og at «svik-narrativet» er ment å skulle provosere anti-vestlig sentiment.

    Lavrov kom naturligvis også inn på Ukraina-krigen, og uttalte at «vi skal løse situasjonen» ved å overholde prinsippene i FN-charteret, som FNs generalsekretær António Guterres i fjor anklaget Russland for å bryte.

    Etter Venezuela drar den russiske utenriksministeren videre til Cuba og Nicaragua.