<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Spørsmålet er om han tar Putins trussel seriøst

Sør-koreanske våpenlagre fyrer opp stemningen i Ukraina-krigen, og blir tema når president Yoon Suk Yeol besøker USA denne uken.

Publisert 24. apr. 2023 kl. 15.45
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 478 ord
MØTER BIDEN: Sør-Koreas president Yoon Suk-Yeol. Foto: NTB

Sør-Koreas president Yoon Suk Yeol besøker USA denne uken, og der vil velfylte koreanske våpenlagre stå på agendaen, melder Bloomberg

Yoon har indikert at hans regjering kan være åpen for å gå bort fra linjen hvor landet hjelper Ukraina med dødelige våpen bare under visse forutsetninger. Dette vil i så fall være velkomment for USAs president Joe Biden, som er på jakt etter partnere for å lette på Ukrainas ammunisjonsmangel.

Yoons hodepine

Det som plager Yoon, om Seoul skulle forplikte seg til å ta av våpenlagrene og hjelpe Kyiv i Ukraina-krigen, er trusselen fra Russland og president Vladimir Putin om å styrke sitt militære samarbeid med Nord-Korea. Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev har ifølge nyhetsbyrået Tass nemlig antydet at landet kan svare med å selge avanserte våpen til Sør-Koreas nabo i nord.

TOMME TRUSLER? Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

– Spørsmålet er hvorvidt Yoon tar Putins trussel seriøst, og hvorvidt han tror russisk gjengjeldelse vil bli en så klar konsekvens som Putin gir inntrykk av, sier Soo Kim til Bloomberg, en tidligere Korea-analytiker i CIA som nå jobber for det USA-baserte konsulentselskapet LMI.

Ukrainias president Volodymyr Zelenskyj har lenge vært på jakt etter våpen fra Sør-Korea, og lanserte til og med en personlig appell om dette da han talte til den sør-koreanske nasjonalforsamlingen i april i fjor.

På begge sider

De velfylte artillerilagre befinner seg vel å merke på begge sider av den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea. Førstnevnte har bunkret opp med tusener av granater kompatibelt med artilleri fra Sovjet-æraen, mens sistnevnte har fylt opp med granater av 155 mm-kaliber, standarden brukt av NATO-landene som støtter Ukraina.

– Du kan vedde på at både nord og sør lett har mer enn én million granater av ulike typer. Begge opererer tusener av artilleri-enheter, lagre som selv uten påfyll vil nødvendiggjøre hundretusener av granater, sier våpenekspert Joost Oliemans til nyhetsbyrået, medforfatter av boken «The Armed Forces of North Korea.»

Selger til Polen?

Lekkede etterretningsdokumenter som ble postet på sosiale medier i mars, viste ifølge et nylig New York Times-oppslag at Seoul var ute etter å selge 330.000 runder av 155 mm-artillerigranater til Polen. Avisen hevdet at dokumentene illustrerte en debatt innad i Yoons regjering om å bøye av for amerikansk press – eller å gi slipp på linjen der landet ikke forsyner krigførende land med våpen.

Den sør-koreanske avisen DongA Ilbo skrev ifølge Bloomberg tidligere i april at Yoon-administrasjonen kan låne ut rundt 500.000 155 mm-granater til USA, noe som kan brukes til indirekte støtte av Ukraina. Yoons regjeringen tonet ned oppslaget, og antydet at dokumentene ikke avslørte sensitiv informasjon og var delvis fabrikkert.