<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Du er for gammel

Kampen om Det hvite hus ser igjen ut til å stå mellom Joe Biden og Donald Trump. Det liker amerikanske velgere dårlig.

Publisert 25. apr. 2023 kl. 15.22
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 516 ord
GÅR FOR GJENVALG: USAs president Joe Biden. Foto: NTB

Tirsdag kunngjorde Joe Biden som ventet at han stiller til gjenvalg som amerikansk president. Dermed kan vi få en omkamp mellom Biden og Donald Trump, som leder an blant de republikanske kandidatene.

Meningsmålinger viser derimot at dette er noe bare et mindretall av USAs velgere kunne tenke seg. 

En nasjonal Reuters/Ipsos-måling sluppet mandag viste at 67 prosent av de spurte ikke vil ha noen av dem til å stille i 2024-valget. 44 prosent av de registrerte demokratiske respondentene mener Biden ikke bør gå for gjenvalg, mens 34 prosent av republikanerne mener det samme om Trump.

Får neppe stor motstand

Biden ventes å møte liten motstand i den demokratiske nominasjonen, ettersom han ifølge Reuters blir kreditert for sitt bidrag til at partiet gjorde et bedre mellomvalg enn ventet. Demokratene mistet kontrollen over Representantenes Hus, men beholdt flertallet i Senatet – delvis takket være velgere som engasjerte seg i Høyesteretts beslutning om å ta bort kvinners føderale rett til selvbestemt abort.

VIL STILLE IGJEN: Donald Trump. Foto: NTB

Biden er med sine 80 år tidenes eldste amerikanske president allerede i dag, og vil være 86 år etter en eventuelt andre periode. 61 prosent av demokratiske respondenter mener rett og slett at Biden er for gammel. Til sammenligning mener kun 35 prosent av republikanerne det samme om 76-årige Trump, påpeker nyhetsbyrået.

Sistnevnte er førstevalget blant halvparten av de republikanske velgerne som deltok i undersøkelsen, mens Florida-guvernør Ron DeSantis topper hos 24 prosent – til tross for at han ennå ikke har erklært sitt kandidatur.

70 prosent nei til Biden

Resultatene av en meningsmåling Hart Research & Public Opinion Strategies har utført for NBC News viste ifølge Bloomberg søndag at hele 70 prosent av respondentene mener Biden ikke bør stille – mens 60 prosent mener det samme om Trump. 

Også her er det først og fremst alderen velgerne holder imot Biden. 

TRUMP-UTFORDRER: Men Florida-guvernør Ron DeSantis har ennå ikke offisielt erklært sitt kandidatur. Foto: NTB

Trump er i denne undersøkelsen førstevalget blant 46 prosent av republikanerne, mens 31 og 6 prosent holder på henholdsvis DeSantis og tidligere visepresident Mike Pence.

De fleste republikanske respondentene avviser ifølge nyhetsbyrået tiltalen som New York tidligere i vår tok ut mot Trump for forfalskning av regnskaper for å skjule utbetalinger til eks-pornostjernen Stormy Daniels etter en påstått affære mellom de to. 

68 prosent av respondentene (demokrater inkludert) mener tiltalen er politisk motivert.

Tiltalen mot Trump utløste et stemningsskifte blant republikanske velgere, og fikk flere som ville støtte DeSantis i nominasjonskampen til å snu.