<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

God dag, mann! – Økseskatt

Vi trenger en skattedebatt som tar utgangspunkt i virkeligheten, ikke i politiske slagord, skriver Roger Hofseth i Aksjon for norsk eierskap.

Publisert 26. apr. 2023 kl. 19.13
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 620 ord
ETTERLYSER DIALOG: De som lager skattesystemet vårt kan ikke se bort fra virkeligheten for oss som driver verdiskapning, skriver Roger Hofseth, som i tillegg eier og driver fiskebedriften Hofseth International i Ålesund. Foto: Elisabeth Sperre Alnes

NRKs Debatten 20. april om skatt ble dessverre redusert til en politisk slagordbatalje. To gründere som hadde flyttet til Sveits utfordret næringsminister Hans Christian Vestre (Ap) og SVs Kari Elisabeth Kaski om formuesskatt på arbeidende kapital.

Gründerne Jens Rugseth og Tord Ueland Kolstad fortalte hvorfor formuesskatten på arbeidende kapital hadde jaget dem ut av landet.

Når to godt voksne næringslivsledere som har skapt verdier og arbeidsplasser gjennom et helt yrkesliv skildrer utfordringer som angår tusenvis av bedriftseiere, er det en fin anledning for politikere til å lytte og lære fra noen som har skoa på. God politikkutvikling krever at makthaverne lytter og forstår folks virkelighet.

«Selg noen aksjer. Det gjør alle andre», sa Kaski. «Vi har uansett for mange milliardærer.»

Men Vestre og Kaski synes ikke å anerkjenne bedriftseiernes virkelighet. De svarte med politiske slagord. Samtalen minnet mest om folkeeventyret der en tunghørt fergemann forbereder en samtale med lensmannen med ferdigtygde svar. Fritt etter Asbjørnsen og Moe fremsto samtalen omtrent slik:

«Skatt på arbeidende kapital tar knekken på bedrifter», sa Rugseth.

«Det er bra å drive butikk i Norge», sa Vestre.

«Det er viktig at folk har tillit til velferdsstaten», sa Kaski.

«For å betale skatt på arbeidende kapital må jeg ta ut utbytte av bedriften hvert år. Da må andre aksjonærer også få utbytte. Til sammen må vi ta ut en milliard av mine selskaper. Det går ikke i lengden, derfor måtte jeg flytte til Sveits», sa Rugseth.

«Vi har aldri hatt mer investeringer i Norge», sa Vestre.

«Selg noen aksjer. Det gjør alle andre», sa Kaski. «Vi har uansett for mange milliardærer.»

Nå var det Kolstads tur. Han lente seg over bordet og så kjærlig på næringsministeren. «Jeg er enig med deg i alt du sier, Vestre. Selv de mest hardbarka norske kapitalister er jo sosialdemokrater innerst inne. Vi skal selvsagt betale skatt og bidra til velferdssamfunnet. Men ta heller inn skatt på en annen måte, for eksempel gjennom økt selskapsskatt. Da stiller nordmenn, utlendinger og offentlig eide selskaper likt. Det er mer rettferdig.»

«Vi skal ha noen som flytter ut på grunn av skatt. Kanskje enda lenger unna enn Sveits», sa Vestre.

«Vi har for store forskjeller i samfunnet», sa Kaski. «Økt selskapsskatt vil straffe bedrifter som går godt.»

«Uten formuesskatt får vi 25.000 nullskatteytere», sa Vestre.

Nå kom det små skrik og hoderisting fra gründerne. Rugseth så ut som om han kjempet med en indre tordensky. Han rakk såvidt å forklare at nullskatteytere er et fenomen som skyldes et historisk skatteforlik for snart 20 år siden, og at Norge, selv uten formuesskatt, er i ferd med å gå tom for nullskatteytere.

Stemningen var amper. I et siste forsøk på å bli hørt av makta, krysset Rugseth rommet og satte et svensk flagg på Vestres bord.

«En gave fra en svensk venn. Han takker for at han slipper å betale formueskatt og kan drive billigere enn meg, som er norsk, i Norge.»

For første gang oppsto en slags sammenheng i dialogen.

«Fint flagg», sa Vestre.

Vi i Aksjon for norsk eierskap ønsker en debatt der politikerne faktisk vil diskutere de negative konsekvensene av skatten, fremfor å svare med slagord og myter. De som lager skattesystemet vårt kan ikke se bort fra virkeligheten for oss som driver verdiskapning. Det er bra at ressurspersoner som Rugseth og Kolstad vil bruke krefter på å forklare oss alle hvordan skatt på arbeidende kapital rammer eiere som bor i Norge hardt og urettferdig.

Desto mer skremmende er det når politikere i posisjon nekter å anerkjenne utfordringen med det som nærmest et samlet norskeid privat næringsliv opplever som ødeleggende. La oss håpe at samtalen blir bedre ved neste korsvei. Vi i Aksjon for norsk eierskap skal gjøre vårt beste for å opplyse alle som vil lytte.

Roger Hofseth

Styreleder i Aksjon for norsk eierskap