<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

G7 innfører nye sanksjoner mot Russland

Lederne for G7-landene ble fredag enige om nye sanksjoner mot Russland rettet mot teknologi, industriutstyr og tjenester som støtter krigsapparatet.

Publisert 19. mai 2023 kl. 14.51
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 255 ord
NYE TILTAK: Fredag kunngjorde G7-landene nye sanksjoner mot Russland. Her president Vladimir Putin. FOTO: Pool/Reuters

Beslutningen ble tatt etter at både USA, Storbritannia og EU kunngjorde nye sanksjoner som strammer grepet om Russland, 15 måneder etter Vladimir Putins invasjon av Ukraina.

– Vi vil frata Russland teknologi, industriutstyr og tjenester fra G7 som støtter opp under krigsinnsatsen, sier USA, Storbritannia, Japan, Canada, Tyskland, Frankrike, Italia og EU i en fellesuttalelse.

Diamanter

G7-lederne forpliktet seg også til å begrense Russlands handel med diamanter. EU-medlem Belgia er blant verdens største kjøpere av russiske diamanter, sammen med De forente arabiske emirater og India.

Tidligere fredag kunngjorde USA og flere andre land egne nye sanksjoner. En talsmann for Det hvite hus sa at USA nå vil svarteliste ytterligere 70 institusjoner fra Russland og andre land.

Storbritannia tok på sin side tak i Russlands årlige diamanthandel som har en verdi på 4,5 milliarder dollar, og innfører forbud mot import av diamanter, samt kobber, aluminium og nikkel.

Korn og energi

Storbritannia innfører også sanksjoner mot selskap som er involvert i tyveri av ukrainsk korn og frakt av russisk energi.

Storbritannia opplyser at sanksjonene deres rammer 86 individer og firmaer som ledd i en innsats mot det de kaller lyssky elementer som er involvert i tyveri og salg av ukrainsk korn.

De britiske sanksjonene vil også ramme de store russiske transportselskapene som frakter energi og våpen. Blant dem er det statlige atomenergiselskapet Rosatom og eieren av Det russiske kobberselskapet, Igor Altusjkin.

Russlands president Vladimir Putin sa på fredag at flere sanksjoner «kun kommer til å øke bindekraften i det russiske samfunnet.» Han anklager også Vesten for å forsøke å drive kløfter mellom ulike etniske grupper i Russland.

NTB