<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

G7-lederne enige om initiativ for å bekjempe økonomisk tvang

G7-lederne lover at bruk av økonomisk tvang for å påvirke handels- og forsyningskjeder vil få konsekvenser, i det flere mener er en advarsel til Kina.

Publisert 20. mai 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 92 ord
PÅ PLASS: F.v. Storbritannias statsminister Rishi Sunak, EU-presidenten Ursula von der Leyen, Justin Trudeau –  Canadas statsminister, USAs president Joe Biden, og Fumio Kishida, som er vertskap og Japans statsminister. Foto: Bloomberg

Å presse tilbake mot Kinas vilje til å iverksette handelstiltak i diplomatiske konflikter har vært et sentralt tema for G7-toppmøtet i Hiroshima, men uttalelsen lørdag nevner likevel ikke Kina direkte.

– Forsøk på å bruke økonomisk avhengighet til å tvinge G7-medlemmer og våre partnere, inkludert små økonomier, til å overholde og innordne seg vil mislykkes og få konsekvenser, heter det i en uttalelse fra G7-lederne.

I detaljer som fredag skisserte det foreslåtte initiativet, pekte imidlertid den britiske regjeringen på Kinas forsøk på å bruke sin økonomiske makt i politiske tvister med Australia og Litauen.

(NTB)