<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Ukraina er sjanseløse

Ungarns statsminister Viktor Orban mener EUs hjelpepakke til Ukraina «bare vil føre til flere dødsfall», og at landet ikke har noen sjanse i krigen mot Russland.

Publisert 23. mai 2023 kl. 16.08
Oppdatert 7. juni 2023 klokken 13.29
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 350 ord
TROSSER EU: Ungarns statsminister Viktor Orban. Foto: NTB

Ungarn er EU-landet med de tetteste båndene til Russlands president Vladimir Putin. I et intervju med Bloombergs sjefredaktør John Micklethwait på Qatar Economic Forum forklarer statsminister Viktor Orban  tirsdag hvorfor han blokkerer en EU-hjelpepakke på 500 millioner euro til Ukraina.

– Ukrainas militære innsats er dømt til å mislykkes, og det å sende hjelp vil bare føre til flere dødsfall. Følelsesmessig er det tragisk, og alle våre hjerter er med ukrainerne. Men jeg snakker som en politiker som bør redde liv, sier han.

– Ukraina har ingen sjanse til å vinne krigen, fortsetter Orban, som også er mot nye russiske sanksjoner.

NATO-sjefen svarer

Ungarns statsminister trosser dermed analysen gjort av Ukrainas allierte, som har forsynt Ukraina med våpen før en motoffensiv som ventes å starte denne våren.

SVARER: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: NTB

– Ukrainerne har allerede vist sin evne til å frigjøre land og å presse russerne tilbake. (...) Jeg har tro på at Ukraina vil sikre at president Putin ikke vinner krigen, svarer NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til nyhetsbyrået i sin respons på Orbans kommentarer.

Den ungarske statsministeren tar overfor nyhetsbyrået igjen til orde for en umiddelbar våpenhvile, et syn som ifølge kritikere er ensbetydende med å stemme for ukrainsk kapitulasjon. Ukrainas utenriksdepartement har fordømt Orban-sitatene, og mener de «fritar Russlands ansvar for deres aggresjon.»

Tyskland irriterer seg

Ungarns blokade av EUs hjelpepakke ble gjort kjent i forrige uke av utenriksminister Peter Szijjarto, som da viste til Kyivs beslutning om å plassere Ungarns største bank OTP Bank på en liste over internasjonale krigssponsorer. 

Szijarto pådro seg skarp kritikk fra andre EU-land da han mandag gjentok vetoet mot hjelpepakken på et utenriksministermøte i Brussel.

– Jeg er skuffet, eller snarere irritert, over atferden fra våre ungarske venner, sa Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius ifølge Bloomberg til pressen i etterkant.