<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Den kalde krigen blir kaldere

Nouriel Roubini, også kjent som «Dr. Doom», tror ikke på president Joe Biden når han forventer en «veldig snarlig» bedring i forholdet mellom USA og Kina.

Publisert 24. mai 2023 kl. 14.55
Oppdatert 24. mai 2023 klokken 15.08
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 404 ord
ANSTRENGT: Forholdet mellom Kina og USA. Her fra møtet mellom de to stormaktenes presidenter Xi Jinping og Joe Biden på G20-møtet på Bali sist november. Foto: NTB

På helgens møte i japanske Hiroshima ble G7-lederne enige om at bruk av økonomisk tvang for å påvirke handels- og forsyningskjeder vil få konsekvenser, i det flere mente var en advarsel til Kina. 

Uttalelsen G7 sendte ut etter møtet utløste iallfall det som ble omtalt en «usedvanlig skarp reaksjon» fra det kinesiske utenriksdepartementet. Advarselen mot bruk av militærmakt mot Taiwan falt eksempelvis ikke i god jord, og departementet anklaget G7 for å «ignorere Kinas alvorlige bekymringer.»

Etter G7-møtet opplyste også USAs president Joe Biden pressen om sine forventninger til at forholdet til Kina «veldig snart» ville forbedre seg, få dager etter at Kina trappet opp halvlederkrigen mellom landene med et Micron-forbud.

Tror på enda kaldere vær

Nouriel Roubini tviler sterkt på tøvær mellom de to stormaktene, og tror tvert om at forholdet vil endre seg til det verre fremover.

ADVARER: Nouriel Roubini, også kjent som «Dr. Doom.» Foto: Bloomberg

– Det vi ser nå er geopolitisk depresjon, sier styrelederen og direktøren i Roubini Macro Associates i et TV-intervju med Bloomberg på Qatar Economic Forum tirsdag, og viser til utviklingen i Ukraina-krigen og faren for at konflikten mellom Iran og Israel eskalerer.

– Dessuten kommer det ikke noe tøvær mellom USA og Kina. Sistnevnte reagerer på G7-toppmøtet med at Europa, USA og Japan rotter seg sammen mot dem, slik at den kalde krigen mellom USA og Kina vil bli enda kaldere, fortsatte Roubini.

Gjeldsavtale i siste liten?

Professoren (nå emeritus) ved New York University fikk kallenavnet «Dr. Doom» etter at han i 2006 påsto at «boligprisene ville ødelegge amerikansk økonomi», to år før misligholdt boliggjeld utløste den globale finanskrisen. Nå trekker han frem «geopolitisk depresjon» som en av markedets største risikofaktorer.

– Denne geopolitiske spenningen vil virke inn på markedene ettersom den vil svekke økonomisk vekst, noe som vil føre til stigende råvarepriser og derfor fortsette å forstyrre markeder og økonomier, uttaler Roubini videre til Bloomberg.

Et annet uromoment for markedene er åpenbart forhandlingene om det amerikanske gjeldstaket.

– Det kan være at en avtale ikke foreligger før i siste liten, og det er også mulig at partene ikke blir enige. I så fall vil markedet krasje, sier den velkjente økonomen.