<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

2.300 milliarder frosset

EU har blokkert russiske sentralbankreserver for over 200 milliarder euro siden Moskva invaderte Ukraina i februar i fjor.

  Publisert 25. mai 2023 kl. 14.25
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 327 ord
  FRYSES UT: Russland og president Vladimir Putin. Foto: NTB

  EU og deres allierte har gjentatte ganger uttalt at Russland må betale for ødeleggelsene landet har påført Ukraina i den pågående krigen, og dette budskapet ble gjentatt på forrige helgs G7-møte i Japan.

  FRYSES UT: Russlands sentralbank. Foto: Bloomberg

  Til dette formålet har EU blokkert russiske sentralbankreserver for over 200 milliarder euro siden Moskva invaderte Ukraina i februar i fjor, viser nye tall ifølge Bloomberg. Tallene slippes i kjølvannet av den tiende sanksjonspakken som fra 12. mai har tvunget sentralbanker til å oppgi størrelsen på sine beholdninger. 

  – EU har forpliktet seg til å sikre at Russland betaler for ødeleggelsene i Ukraina. Det er derfor EU utreder hvordan fryste russiske eiendeler kan brukes til dette formålet, sier talspersonen for Europakommisjonen Christian Wigand til nyhetsbyrået, samtidig som han bekrefter tallene.

  EU-samtaler i juni

  EU har i løpet av de 14 månedene siden invasjonen også frosset over 24 milliarder euro i private, russiske eiendeler tilhørende sanksjonerte enkeltpersoner og juridiske enheter. Nesten 1.500 enkeltpersoner har blitt sanksjonert, men EU har slitt med å finne og fryse russiske milliardærers eiendeler.

  – Kommisjonen jobber tett med Sverige (som for tiden har presidentskapet i EU, red. anm.) for å få fortgang i samtalene om ulike bruksområder for fryste sentralbankreserver, fortsetter Wigand.

  – EU fortsetter også samtalene med sine allierte for å sikre den nødvendige koordineringen på internasjonalt nivå, men dette er både juridisk og teknisk komplekst, legger han til. 

  EU-ledere ventes ifølge Bloomberg å diskutere disse temaene i juni.

  Samtidig har EU sett på virkemidler for å beslaglegge sanksjonerte russeres private eiendeler ved tilfeller av kriminelle handlinger gjennom å inkludere unnvikelse av EU-sanksjoner på listen over lovbrudd.