<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Russland er redd for NATO

Ukrainas presidenten Volodymyr Zelenskyj sier at Russland er redd for NATO, men er rede til å sluke alle sine naboland som ikke er med i alliansen.

Publisert 1. juni 2023 kl. 13.36
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 180 ord
I MOLDOVA: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: NTB

Den ukrainske presidenten var hedersgjest og første taler da 47 statsledere fra hele Europa møttes i Moldova, bare 20 kilometer fra grensen til Ukraina. Møtet i Moldova er det andre i Det europeiske politiske fellesskapet (EPF) som favner alle frie demokratier i Europa, uavhengig om de er medlemmer av EU, Efta eller andre allianser.

Zelenskyj var klar i sin tale til sine folkevalgte kolleger, om viktigheten av å stå sammen overfor Russland.

– Russland er redd for NATO og prøver bare å sluke landene rundt som ikke er en del av den felles sikkerheten det gir. Og Russland vil innlede en kald krig hvis de mislykkes i å svelge sine naboland, sa Zelenskyj.

Han refererte til situasjonen i Moldova, der Russland i utbryterrepublikken Transnistria har utplassert rundt 1500 soldater i det de om taler som en fredsbevarende styrke.

– Russland kan bare «tine» denne kalde krigen og innlede et angrep på Moldova. Hvor lenge skal Europa tolerere dette – dette spørsmålet er allerede mer enn 30 år gammelt, og det er verdt å svare på, sa Zelenskyj.

Den russiske invasjonen i Ukraina preger hele toppmøtet.

(©NTB)