<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi unngikk en økonomisk krise

Fredag kveld hold USAs president Joe Biden tale om gjeldstaket i landet. Da kom det frem at nye loven planlegges å signeres i løpet av lørdag. 

Publisert 3. juni 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 198 ord
TALER OM GJELDSTAKET: USAs president Joe Biden holdt tale fredag etter at det nye lovforslaget om hevingen av gjeldtaket i landet gikk gjennom Senatet torsdak kveld.  Foto: Reuters

Torsdag kveld gikk lovforslaget som vil heve USAs gjeldstak gjennom i Senatet, som fordelte seg torsdag kveld på 63 stemmer for og 36 stemmer mot forslaget.

Fredag kveld holdt president Joe Biden hans første tale for å diskutere avgjørelsen, der han beskrev det som en «kritisk» avtale. Han sa også at den nye loven planlegges å bli signert i løpet av lørdagen. 

– Ingen fikk alt de ønsket, men det amerikanske folket fikk det de trengte. Vi unngikk en økonomisk krise og sammenbrudd, sa Biden fredag kveld, ifølge CNBC.

Lovforslaget har vært avhengig av godkjenning før 5. juni, som er fristen for når finansdepartementet ikke lenger har midler til å betale nasjonens gjeld.

– Det er avgjørende for all fremgang vi har oppnådd de siste årene å opprettholde USAs fullmakter og kreditt, og vedta en budsjett som fortsetter å styrke økonomien vår og gjenspeiler våre verdier som nasjon, sa Biden.

Uten avtalen ville føderale forpliktelser som utbetaling av trygd, Medicare og militærlønn ikke blitt utbetalt. Ifølge CNBC ville også manglende heving av gjeldstaket ha skapt uro i de globale finansmarkedene og ført til jobbtap i USA.

Loven kommer etter uker med intense forhandlinger mellom republikansk taler i Representantenes hus, Kevin McCarthy, og Det hvite hus.