<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USAs forsvarsminister ber Kina om dialog

USAs forsvarsminister Lloyd Austin vil ha med Kina på militær krisehåndtering og dialog for hindre konflikt – og mener landet i dag er uvillig til det.

    Publisert 3. juni 2023 kl. 09.52
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 249 ord
    USAs FORSVARSMINISTER: Lloyd Austin. Foto: NTB

    Austin talte lørdag på forsvarsmøtet Shangri-La Dialogue, som arrangeres av den britiske tankesmia International Institute for Strategic Studies (IISS) i Singapore.

    Forholdet mellom USA og Kina er på sitt dårligste på flere tiår, blant annet på grunn av uenighet om Taiwans status. Austin mener dialog er nøkkelen til å unngå konflikt.

    – Jeg er dypt bekymret for at Kina har vært uvillig til å engasjere seg mer for bedre mekanismer for krisehåndtering mellom våre to lands militærstyrker, sier han.

    – Jo mer vi snakker, jo mer kan vi unngå misforståelse og feilbedømminger som kan lede til kriser eller konflikter, fortsetter han.

    Tok hverandre i hendene

    Kinas forsvarsminister Li Shangfu avslo denne uka en invitasjon til et møte med amerikanske kollega under i Singapore. De to tok imidlertid hverandre i hendene, men utvekslet ikke noe vesentlig, ifølge en uttalelse fra de amerikanske forsvarsdepartementet. Li holder sin egen tale på toppmøtet søndag.

    En sentral uenighet mellom Kina og USA er framtida til Taiwan, et selvstyrt territorium som myndighetene i Beijing ønsker å overta. Det er økt bekymring for at Kina skal invadere Taiwan, og at USA blir en del av konflikten.

    Viste til Russland og Ukraina

    Austin viste til at Russland invasjon av Ukraina viser «hvor farlig verden blir om store land bare kan invadere slike fredelige naboer uten å straffes».

    Han bedyrer at USA er grunnleggende opptatt av å bevare Taiwans status slik den er nå.

    – Konflikt er verken overhengende eller uunngåelig. Avskrekkelsen er sterk i dag, og det er vår jobb å holde det slik, sier forsvarsminister Austin.

    (NTB)