<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skattehets mot Haaland

  Publisert 4. juni 2023 kl. 20.00
  Oppdatert 9. juni 2023 klokken 12.46
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 455 ord
  Erling Braut Haaland  og faren Alfie Haaland feirer Premier League-seieren.   foto: ntb

  Dette var Trygve Hegnars leder 5. juni 2023.

  Lørdag vant Manchester City FA-cupen i England, og det var nok en seier for Erling Braut Haaland (22). Bare noen uker tidligere, den 5. mai, meldte Erling Braut Haalands far, Alfie Haaland (tidligere Alf-Inge Håland) flytting til Sveits.

  Dette fikk Arbeiderpartiets 1. vararepresentant til Stortinget, Agnes Nærland Viljugrein, til å gå amok. I en artikkel i Aftenposten hevder hun at «Alfie Haaland skylder idrettsbevegelsen å bidra med skatt.»

  Rogalendingen Alfie Haaland spilte nemlig fotball på Bryne, som også sønnen, før han forsvant til England som profesjonell fotballspiller, hvor han også spilte for Manchester City.

  Så da skylder Haaland idrettsbevegelsen å betale skatt i Norge nå?

  Det er nonsens. Alfie Haaland er 50 år, og det er da veldig lenge siden han spilte fotball i Norge. At han først flytter fra Norge nå, er et under. Så sent som i 2021, hadde Alfie Haaland en skattbar formue på 36 millioner kroner i Norge og inntekten var på 6 millioner kroner, som det ble 2 millioner kroner i skatt av.

  Det burde da for Arbeiderpartipolitikeren Viljugrein være klart at Haaland har betalt mye skatt i Norge. Det er slett ikke slik at han, som barn og ungdom, hadde gleden av å spille fotball på baner i Bryne, og nå, ifølge Viljugrein, «bygger ned fellesskapet han selv var avhengig av og trekker stigen opp etter seg.»

  Som 50-åring, flytter Haaland til Andermatt i Sveits, og Sveits er ikke en røverstat på en øy i Karibien. Sveits har nesten dobbelt så mange innbyggere som Norge, og vi legger til grunn at Ap-politikeren har hørt om klokker, sjokolade, ost, banker og turisme.

  Hvor mye er Erling Braut Haaland verdt?
  – Det vi vet, eller tror vi vet, er at Haaland har inntekter på ca. 400 millioner kroner, sa Trygve Hegnar i Økonominyhetene tirsdag, og la til at det godt kan tenkes at han har en verdi - en formuesverdi - på 3 - 4 milliarder kroner. – Han er da sannsynligvis verdens dyreste fotballspiller, hvis ikke Ronaldo fikk mer da han begynte å spille i Saudi-Arabia, men det vet vi ikke noe om. Han forsvant jo bare, sa Hegnar også.

  Når nå Alfie Haaland, i moden alder, flytter fra Norge, så har det selvfølgelig en skattemessig side, men han har bidratt tilbake, og det er sludder å snakke om at han trekker stigen opp etter seg.

  Alfie Haaland spilte 34 landskamper for Norge. Han gav tilbake sportslig også.

  «Rikingene som flytter til Sveits, bidrar til å legitimere skatteparadisenes funksjon og svekker skattemoralen til folk flest. Men de tar også med seg sårt trengte skattekroner for den norske idrettsbevegelsen,» sier Viljugrein.

  Vi kan ikke tenke oss at skattemoralen blir svekket hos noen selv om Alfie Haaland har flyttet, og Haaland tok ikke med seg en koffert med penger. Agnes Nærland Viljugrein sier at Haalands flytting til Sveits er «umusikalsk.» Hennes angrep på Haaland-familien er kvalmende.

  Den tiden Erling Braut Haaland spiller fotball i England skatter han dit. Slik er reglene.

  Slik Arbeiderpartiets Viljugrein argumenterer og moraliserer, er det liten sjanse for at far og sønn Haaland dukker opp i ligningsprotokollene i Bryne igjen.

  Agnes Nærland Viljugreins angrep på Haaland-familien er kvalmende

  De skylder ikke idrettsbevegelsen ett øre. Vi bør bare takke for hva de gir og gav oss på fotballbanen. Før de ender opp i Andermatt.