<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Terje og Jonas tuller med oss

  Publisert 12. juni 2023 kl. 20.00
  Oppdatert 16. juni 2023 klokken 09.26
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 444 ord
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). foto: ntb

  Dette var Trygve Hegnars leder 13. juni 2023.

  Vi er grunnleggende positiv til all ny kraftproduksjon i Norge og på sokkelen, og både flytende og faste vindturbiner vil komme. Vi liker imidlertid ikke å bli tullet med.

  Så vidt vi vet, har hverken statsminister Jonas Gahr Støre eller olje- og energiminister Terje Aasland innehatt posisjoner hvor det må tas risikofylte investeringsbeslutninger og hvor egenkapitalen kan gå tapt. Det er kanskje derfor de rører det til i havvindstriden.

  Konkret sier de begge at havvindprosjektet Sørlige Nordsjø II vil bli «konkurransedyktig.»

  Betyr det overskudd etter alle kostnader, eller at det blir like ulønnsomt eller lønnsomt som konkurrerende vindparker?

  Kanskje må vi gange 23 milliarder med to, tre og fire

  Men Jonas Gahr Støre og Terje Aasland behøver ikke svare. For det er regjeringen selv og Stortinget som vedtar hvor lønnsom eller ulønnsom vindkraften blir.

  Først skulle staten (altså Gahr Søre og Aasland) bidra med 15 milliarder kroner til Sørlige Nordsjø II, og til slutt endte det på 23 milliarder kroner. Det blir selvfølgelig mer, etter prisjusteringer og overskridelser, men vi kan holde oss til de 23 milliardene.

  Statsministeren mener det er «naivt» å tro at et slikt prosjekt kan komme opp av bakken og nå samfunnsmålene de skal, uten at samfunnet stiller opp i startfasen. Det er litt klønete sagt, men vi forstår hva han mener.

  Nå stiller vi (fellesskapet) altså opp med 23 milliarder kroner, og det er jo en start.

  Ved å regulere (opp) de statlige subsidiene fra 15 milliarder til 23 milliarder, til kanskje 30 og 40 milliarder kroner, bestemmer regjeringen og Stortinget (Ap, Sp, SV og MDG) hvor «lønnsom» havvinden vil bli. Så lett er det.

  «Jeg er absolutt like entusiastisk,» sier Gahr Støre.

  Og statsråd Aasland sier at havvindmilliardene forsvares ut fra tre linjer. Klima, kraftbehov og industriutvikling.

  Det høres sikkert fint ut i stortingskorridorene, men er bare svada. Måling av lønnsomhet blir i hvert fall umulig. Batterifabrikkene, som også skal ha kraft, skal også få mange milliarder kroner i statsstøtte (har fått mye allerede).

  Så må vi huske at Sørlige Nordsjø II bare er første prosjekt. Det vil bli utlyst mange flere.

  Da må man kanskje gange 23 milliarder med to, tre og fire.

  «Jeg er helt overbevist om at vi vil bli konkurransedyktige,» sier olje- og energiministeren.

  Men alt, også batterifabrikker, blir lønnsomme og konkurransedyktige hvis staten og skattebetalerne pøser inn nok penger. Vi er der allerede.

  Regjeringen tror at de første havvindmøllene vil være driftsklare innen 2030. Det er noe av det mest optimistiske vi har hørt på lenge.

  Budrunden vil trolig finne sted i desember. Husk da: Selv ikke 23 milliarder kroner i statsstøtte vil være nok. Smånervøse investorer vil kreve mer, og penger har Norge, Gahr Støre og Aasland nok av (så lenge det varer).