<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo kommune – en håpløs boligforvalter

Oslo kommune bruker lengre tid på å pusse opp én boligblokk enn det USA brukte på sitt månelandingsprosjekt, skriver Bjørn Revil (FrP).

Publisert 14. juni 2023
Oppdatert 14. juni 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 423 ord
10 MILLIONER PER LEILIGHET: Legger man sammen opprinnelig kjøpesum, tapte leieinntekter og rehabiliteringskostnader for Hagegata 30, ender man opp på et beløp rundt en halv milliard, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gard Setsaas

Boligblokken i Hagegata 30 ble kjøpt i 2014 som en del av Tøyenløftet, og skulle sammen med andre positive tiltak være et plaster på såret for at Munchmuseet ble flyttet til Bjørvika. Siden er det blitt mest Tøyenløftebrudd, og Hagegata 30 er blitt et symbol på kommunal maktesløshet. Gode visjoner og ideer, men liten gjennomføringsevne og realisme. Munch forsvant, men det gjorde også viljen til å gjennomføre løftet.

Hagegata ble nevnt som en «pilot». Siden har det gått mer på autopilot
Bjørn Revil. Foto: NTB

Kjøpet av Hagegata 30 ble kritisert allerede i 2014. Raskt kunne pressen skrive om beboere som ble kastet ut, og det skjedde fort. Påskuddet var at her skulle det bli studentboliger, men det ble det aldri. Siden har blokken altså stått tom og forfalt, og det vil den gjøre frem til 2026. Minimum. Da har kommunen altså brukt lengre tid på å pusse opp en enkelt blokk enn det amerikanerne brukte på hele månelandingsprosjektet sitt.

I 2022 etablerte Oslo kommune leie til eie-prosjektet «Oslobolig» sammen med tre store aktører i eiendomsmarkedet. Kommunens andel var 50 millioner kroner i aksjekapital, og så kommer administrasjonsutgifter i tillegg. Her skulle folk skaffes et sted å bo, og Hagegata ble nevnt som en «pilot». Siden har det gått mer på autopilot, og foreløpig har ingen fått et sted å bo gjennom ordningen. Tidligst vil det skje i 2024 en gang, og i mellomtiden løper kostnadene. Ordningen bør legges ned.

Hagegata 30 er heller ikke unik. I fjor ble det investert 134 millioner kroner i nedslitte Sinsen Panorama, som helt sikkert vil bli stående i mange år før man kan bosette folk der.

Legger man sammen opprinnelig kjøpesum, tapte leieinntekter og rehabiliteringskostnader for Hagegata 30, ender man opp på et beløp rundt en halv milliard. Det betyr 10 millioner per leilighet. Ingen vil betale så mye, så Oslo kommune skal selge med tap. Det diskuteres allerede hvor stort tapet blir.

Fortsatt kan problemet løses, og løsningen er enkel. Man selger Hagegata 30 til private som vil sette boligene i stand og leie dem ut. Folk vil da få sårt tiltrengte leiligheter, og kommunen får sårt tiltrengte millioner. Verre er det egentlig ikke.

Bjørn Revil

Bystyrerepresentant og listekandidat for Oslo FrP