<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo må brøle, ikke pipe

Oslo sitter langt nede i en krok og piper mens de andre nordiske hovedstedene stikker av med utenlandske investeringer og selskapsetableringer, hevder Arve Juritzen (H).

Publisert 14. juni 2023 kl. 19.26
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 594 ord
I BAKEVJA: På Forbes’ liste over verdens 2.000 største selskaper har bare 5 prosent valgt å ha sitt nordiske hovedkontor i Oslo, skriver artikkelforfatteren. Her byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: NTB

Når internasjonalt næringsliv vurderer Norden, ser de Stockholm, Helsinki og København som muskuløst slåss om å tiltrekkes seg nye hovedkontorer og etterspurt arbeidskraft. I en krok langt nede til venstre sitter Oslo. Er man heldig kan det høres et lite pip.

Oslo Business Region (OBR) er Oslo kommunes verktøykasse for å tiltrekke og utvikle nye bedrifter og nye arbeidsplasser. En selvstendig organisasjon som er heleid og 100 prosent finansiert av kommunen.

Arve Juritzen. Foto: John Andresen

OBRs oppdrag er innen 2030 å skape 83.000 nye arbeidsplasser, bidra til grønn omstilling i næringslivet, øke kjennskapen til Oslo som investerings- og etableringsregion og øke rekrutteringen av kunnskapsarbeidere, selskapsetableringer og investeringer. Dette skal føre til økte skatteinntekter for kommunen.

OBR har syv faste ansatte som skal utføre det som andre hovedsteder har tre, fire organisasjoner til å løfte frem.

Helsinki er up-and-coming som nordisk næringslivs destinasjon. Det har mange jobbet hardt for: Business Helsinki, 30–40 ansatte, Helsinki & Partners cirka 60 ansatte, Invest in Helsinki, Visit Helsinki og Helsinki International House for Talent, til sammen mellom 80 og 90 ansatte. Sluttsum: Helsinki 180, Oslo 7.

OBR har i år et budsjett på 17,6 millioner kroner. Tilsvarende virksomhet i København har 70 millioner og i Stockholm 120 millioner. Stockholm investerer altså nesten syv ganger så mye som Oslo. Hvert år.

Dette fører til at internasjonale selskaper velger Stockholm eller København når de skal plassere sitt nordiske hovedkontor. På Forbes’ liste over verdens 2.000 største selskaper har bare 5 prosent valgt å ha sitt nordiske hovedkontor i Oslo. 24 prosent har valgt København, og Stockholm er førstevalget med 54 prosent. Helsinki kommer nå etter som en rakett.

Innovasjons- og forskermiljøene i Oslo sliter med å skaffe arbeidskraft med riktig kompetanse. En av hovedgrunnene er mangel på lett tilgjengelig informasjon om Oslo og Norge. Samtidig bruker København, Stockholm og Helsinki store summer på reklamekampanjer og tiltak som karrieremesser og servicekontorer.

En unødvendig høy andel av pengene forsvinner til administrasjon og dobbeltarbeid

Nylig innførte Ap/Sp-regjeringen en avgift for studenter som tar en grad i Norge og som kommer fra land utenfor EØS og Sveits. Dette vil føre til at enda færre vil velge Norge som arbeidssted hvis vi ikke tilbyr nye incitamenter.

Gründerbedriftene i Oslo sliter med å skaffe internasjonal kapital. Også her er det lettere å lykkes fra de andre nordiske hovedstedene. Ikke bare fordi de er mer synlige, men også fordi det internasjonale investeringsmiljøet nå vurderer Norge som et land med politisk ustabile rammevilkår. Regjeringens siste skattesjokk førte til at flere analysebyråer tente røde lys for Norge.

Det er altså mye å ta fatt på for de syv i OBR. I tillegg til at de mottar 17,6 millioner kroner, støtter kommunen en rekke andre næringstiltak. Samlet bruker Oslo kommune cirka 70 millioner kroner på næringsutvikling og profilbygging. Dette fordeles til cirka ti forskjellige enheter. Det betyr at en unødvendig høy andel av pengene forsvinner til administrasjon og dobbeltarbeid.

Hvis Høyre vinner tilbake byrådsmakten til høsten, ønsker vi å rydde opp i kommunens næringsutvikling og skape en kraftigere og tydeligere felles satsing. Dette har ikke kommunen økonomi og kunnskap til å gjøre alene. Her må vi sammen med næringslivet og deres organisasjoner skape en felles satsing som treffer de riktige behovene.

Arve Juritzen

Leder av Oslo Høyres Bedriftskanal og bystyrekandidat