<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norsk Eiendom utelukker ikke søksmål mot Oslo kommune

Bransjeorganisasjonen mener kommunen tilraner seg verdier fra private utbyggere når de pålegges å bygge offentlig infrastruktur.

  Publisert 16. juni 2023 kl. 15.00
  Oppdatert 16. juni 2023 klokken 15.35
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 435 ord
  KOMMUNEN FORSYNER SEG: Private utbyggere må ofte bekoste offentlig infrastruktur rundt sine prosjekter. I Oslo får de en saftig ekstraregning i tillegg. Illustrasjonsfoto: Gard Setsaas

  Private som bygger ut offentlige veier, rundkjøringer og annen infrastruktur i forbindelse med prosjekter, har mulighet for refusjon av merverdiavgiften når kommunen skal overta anlegget. Men søknaden om refusjon må gå via kommunen.

  Ifølge Norsk Eiendom tar kommunene vanligvis en fast, lav takst for å ekspedere søknaden, eller 10–20 prosent av refusjonsbeløpet. Men da Oslos rødgrønne byråd kunngjorde at kommunen vil beholde 70 prosent av momsrefusjonen, steilet bransjeorganisasjonen.

  Alt som overstiger kommunens faktiske utgifter må betraktes som en ulovlig utbyggingsskatt
  Tone Tellevik Dahl, Norsk Eiendom
  KJEMPER MOT GAMLE VENNER: Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom. Foto: Norsk Eiendom

  Finansutvalget i Oslo innstiller nå på å senke ekspedisjonsgebyret til 30 prosent av refusjonsbeløpet, men Norsk Eiendom er på ingen måte fornøyd.

  – Byrådets forslag var helt urimelig og sannsynligvis også ulovlig. Finansutvalgets innstilling om 30 prosent vil riktignok gi forutsigbarhet for eiendomsutviklerne, men alt som overstiger kommunens faktiske utgifter må betraktes som en ulovlig utbyggingsskatt. Det er høye ekstrakostnader for utbyggerne som boligkjøperne vil merke godt, sier adm. direktør Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom i en pressemelding.

  Høyre og FrP: 2 prosent

  Før Dahl ble leder for Norsk Eiendom i 2020, var hun selv lokalpolitiker og byråd for Arbeiderpartiet i Oslo i en årrekke, men noen sentimentalitet rundt fortiden er ikke å spore. Nå vil ikke Dahl utelukke at «berørte bransjeaktører vil prøve dette for retten hvis forslaget blir vedtatt i bystyret».

  – I altfor lang tid har kommunens praksis skapt en for stor økonomisk usikkerhet for bransjen. I 2018 prøvde byrådet første gang å beholde tilbakebetalingen av betydelige midler de ikke hadde betalt inn selv. Den gangen ryddet bystyret opp, etter gode samtaler med oss. Nå må vi bare sette vår lit til at bystyreflertallet endrer innstillingen fra finansutvalget, uttaler hun.

  Det er partiet Dahl selv representerte, sammen med byrådspartnerne SV og MDG, som mener 30 prosent er et riktig beløp å inndrive til kommunekassen. Til sammenligning mener Høyre og FrP at 2 prosent får holde.

  De to opposisjonspartiene har likevel sagt seg villig til et kompromiss på 10 prosent.

  – Nå har bystyret en gylden mulighet til å bidra til å holde boligprisene nede. I stedet påfører de boligkjøpere nye kostnader, som fører til høyere boligpriser og i verste fall at boliger blir bygget fordi markedet ikke kan betale for byggekostnadene, hevder Dahl.

  Bystyret i Oslo skal behandle saken 22. juni.