<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Ingen stor bidragsyter

Den russiske leiesoldatgruppen Wagner spiller ingen større rolle i krigen i Ukraina, mener det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon.

Publisert 14. juli 2023 kl. 06.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 290 ord
FIKK PUTIN-TILBUD: Wagner-gründer Jevgenyj Prigozjin. Foto: NTB

– På nåværende tidspunkt ser vi ikke for oss at Wagner-styrker deltar i noe betydelig omfang i sin støtte i de russiske kampene i Ukraina, sier Pentagons talsperson Patrick Ryder.

PENTAGON-TALSPERSON: Brigadergeneral Patrick Ryder. Foto: NTB

Wagner-gruppen har vært involvert i noen av de kraftigste og blodigste kampene under den russiske invasjonen, men etter at Wagner prøvde å gjøre opprør mot russisk militærledelse 23. og 24. juni, har gruppens soldater fått tilbud om å dra i eksil, slutte seg til Russlands regulære styrker, eller dra hjem.

Onsdag opplyste det russiske forsvarsdepartementet at Wagner-gruppen hadde fullført innlevering av våpen til de russiske styrkene.

Putins Wagner-tilbud

Samtidig sier Russlands president Vladimir Putin i et intervju at leiesoldater i Wagner-gruppen fikk tilbud om å fortsette å tjene Russland, men da i den russiske hæren.

I et intervju med den russiske avisen Kommersant sier presidenten at han kom med tilbudet under et møte med Wagner-soldater og gruppens leder Jevgenij Prigozjin i slutten av juni.

Møtet fant sted fem dager etter at Wagner-gruppens feilslåtte forsøk på opprør mot den russiske militærledelsen. Opprøret ble avsluttet med at Kreml tilibød Prigozjin og hans krigere eksil i nabolandet Belarus og uten straffeforfølgelse.

I intervjuet sier Putin også at det er opp til den russiske nasjonalforsamlingen og regjeringen å diskutere juridiske rammer for private militære grupper. Wagner-gruppen finnes ikke uten noe juridisk rammeverk, sier han.

– Wagner eksisterer ikke. Det finnes ingen lov om private militære organisasjoner. Noe slikt finnes simpelthen ikke, sier Putin i intervjuet.

(NTB)