<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Ingen eiendeler er trygge lenger

President Vladimir Putin har ekspropriert Carlsbergs og Danones russiske virksomheter, og delt dem ut til sine venner. Analytikere frykter starten på en trend.

  Publisert 19. juli 2023 kl. 11.02
  Oppdatert 19. juli 2023 klokken 11.30
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 635 ord
  TAR GREP: Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

  Som vi omtalte mandag overtok den russiske regjeringen i helgen Carlsbergs russiske datterselskap Baltika Breweries. Den franske yoghurtprodusenten Danones datterselskap led samme skjebne.

  Kilder nær beslutningen opplyser til Financial Times at Kreml tirsdag utnevnte Tsjetsjenias landbruksminister Yakub Zakriev som leder for Danone-virksomheten, mens president Vladimir Putins gode venn Tajmuraz Bollojev overtar som direktør for St. Petersburg-baserte Baltika – en jobb han hadde på 1990-tallet.

  Frykter en trend

  Zakriev skal ifølge BBC være nevø av Tsjetsjenias sterke mann Ramzan Kadyrov, mens Bollojev angivelig skal være nær milliardærbrødrene Jurij og Mikhail Kovaltsjuk. Brødrene er blant Putins nærmeste fortrolige og er underlagt vestlige sanksjoner – i likhet med Kadyrov og de fleste rundt ham.

  TSJETSJENSK-KONTROLLERT: Danones russiske datterselskap. Foto: Bloomberg

  Financial Times-kildene hevder Dmitrij Patrusjev, Russlands landbruksminister og sønn av Putins øverste sikkerhetssjef Nikolai Patrusjev, var aktiv i sabotasjen av Danone- og Carlsberg-salgene. Patrusjevs far og Putin møtte hverandre da de jobbet for KGB på 1970-tallet.

  Analytikere og innsidere frykter ifølge avisen nå at Carlsberg- og Danone-eksproprieringene er starten på en trend hvor vestlige eiendeler blir overtatt og «delt ut» til Putin-vennlige. 

  – Dette er en ny omfordeling av rikdom til Putins krets, sier en oligark som har kjent presidenten lenge.

  Nye Putin-lover

  Tusener av vestlige selskaper har ønsket seg ut av Russland etter Ukraina-invasjonen, men ny lovgivning fra Putin har komplisert transaksjonene. Kreml krever at selskaper sikrer seg godkjennelse fra en underkomité av regjeringen, selger til 50 prosent rabatt av markedsverdien og gir 10 prosent av provenyet til den russiske statskassen.

  PUTIN-VENN OVERTAR: Carlsberg-datter Baltika Breweries i St. Petersburg. Foto: Bloomberg

  I juni innførte Putin dessuten en lov som tillater at eiendeler i vestlige selskaper ansett som «slemme» kan kjøpes opp.

  – Det Kreml gjorde mot Carlsberg og Danone viser at ingen vestlige eiendeler er trygge i Russland lenger. (...) Dette er et signal om at alt er lov. Kan du gjøre det mot dem, kan du gjøre det mot andre, sier forsker i Carnegie Russia Eurasia Center og tidligere sentralbankansatt Alexandra Prokopenko.

  Kreml-talsmann Dmitrij Peskov har ikke returnert Financial Times-henvendelser om kommentarer i saken.

  – Høyst usikkert

  Det var i slutten av juni at Carlsberg signerte en avtale om salg av sin russiske virksomhet. Signeringen skjedde godt over et år etter at konsernet varslet sin intensjon om en russisk exit i mars i fjor – én måned etter at president Vladimir Putin gikk inn i Ukraina.

  TAUS: Kreml-talsmann Dmitrij Peskov. Foto: NTB

  Utsiktene til den videre salgsprosessen ble da karakterisert som «høyst usikre», men avtroppende konsernsjef Cees ’t Hart opplyste at han «så frem til å få nødvendige regulatoriske godkjennelser.»

  Baltika Breweries har ifølge Carlsbergs hjemmesider 8.400 ansatte fordelt på åtte fabrikker.

  Franskeide Danone, som startet sin exit-prosess sist oktober, opplyste den gang at konsernet «undersøkte situasjonen.» Datterselskapet er Russlands største produsent av meieriprodukter, med rundt 8.000 ansatte. 

  Salget var ifølge BBC estimert å påføre det franske konsernet et tap på rundt én milliard euro.