<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

JPMorgan stopper russiske kornutbetalinger

Russiske myndigheter hevder at JP Morgan har sluttet å behandle betalinger for russiske korn.

Publisert 5. aug. 2023 kl. 11.58
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 280 ord
KORNKRIG: Etter at Russland ikke ville forlenge kornavtalen med Ukraina i midten av juli, har nå JP Morgan sluttet å behandle utbetalinger for korn til den russiske landbruksbanken.  Foto: Bloomberg

Russland hevder at JP Morgan har sluttet å behandle betalinger for den russiske landbruksbanken, RusAg, skriver Reuters. 

Meldingen kommer samtidig som at russerne krever handlinger fra USA, og ikke bare løfter, om å hjelpe russisk kron og gjødsel komme ut på det globale markedet. 

Den amerikanske storbanken JP Morgan har håndtert noen russiske korneksportbetalinger de siste månedene med forsikringer fra USA, men det samarbeidet stoppet imidlertid opp denne uken, opplyser Russlands utenriksdepartement. 

Vil være med i SWIFT

Verken FN, et amerikanske utenriksdepartementet eller JPMorgan har ønsket å svare på Reuters henvendelser, men avslutningen på samarbeidet kommer bare noen få uker etter at Russland nektet å forlenge kornavtalen om ukrainsk korn via Svartehavet. I stedet for sendte russerne over en leste med krav de ønsker oppfylt før de vil gå tilbake til ordningen, skriver Reuters.

– Så snart dette er gjort, vil denne avtalen umiddelbart bli fornyet, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov til journalister fredag. 

Et av de mest sentrale kravene til russerne er å koble til den russiske landbruksbanken til det internasjonale betalingssystemet SWIFT, som russerne ble avskåret fra av EU i juni 2022 etter deres uprovoserte invasjon av Ukraina. 

Alternativ til SWIFT

Ifølge russerne ble betalingsbehandling av JPMorgan presentert som et midlertidig alternativ til SWIFT for Russland, men døren har nå blitt lukket. 

– Den direkte kanalen mellom Russian Agricultural Bank og JPMorgan ble stengt 2. august, sier utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova til russiske medier. 

USAs utenriksminister Antony Blinken sa tidligere i uken at USA vil fortsette å gjøre at de kan or å sikre at Russland fritt kan eksportere mat dersom Svartehavets kornavtale ble gjenopplivet, skriver Reuters. 

Selv om eksport på russisk mat og gjødsel ikke er underlagt vestlige sanksjoner, hevder Russland at restriksjoner på betalinger, logistikk og forsikring har hindret forsendelser.