<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fornærmer Kina på det groveste

Argentinas presidentkandidat Javier Milei avviser enhver form for handel med «sosialister», og vil fryse forbindelsene med Kina.

Publisert 17. aug. 2023 kl. 12.58
Oppdatert 17. aug. 2023 klokken 12.59
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 517 ord
DENGER LØS: Den argentinske presidentkandidaten Javier Milei har ikke mye til overs for Kina. Foto: Bloomberg

Den kontroversielle økonomiprofessoren Javier Milei sendte sjokkbølger gjennom finansmarkedene og et i stor grad venstrestyrt Sør-Amerika da han vant søndagens primærvalg og ble ytre høyres kandidat i presidentvalget i Argentina 22. oktober. 

Landets sentralbank har i etterkant devaluert pesoen med 18 prosent mot amerikanske dollar, og en ny devaluering synes uunngåelig.

I et Bloomberg-intervju gir Milei et innblikk i hvordan han – som Argentinas potensielt neste president – vil håndtere en økonomi som igjen er på vei inn i en dyp krise, med over 100 prosent årlig inflasjon og 40 prosent av befolkningen i fattigdom.

Vil fryse Kina-forbindelsene

Presidentkandidaten avviser enhver form for handel med «sosialister», og gjør det klart at han vil fryse forbindelsene med Kina.

– Folk er ikke frie i Kina. De kan ikke gjøre som de vil, og når de gjør det blir de drept. Ville du handlet med en morder? smeller det fra Milei, i en henvisning til myndighetene i Beijing.

FÅR DET GLATTE LAG: Kinas president Xi Jinping. Foto: NTB

Nyhetsbyrået påpeker at president Xi Jinping og hans regjerende kommunistparti normalt undertrykker dissidenter med lange fengselsstraffer. Regimet anklages for å ha internert uigurer og andre muslimske minoriteter – mer enn én million i tallet – i leirer i Xinjiang-regionen. Interneringen ble i en FN-rapport i september omtalt som mulige forbrytelser mot menneskeheten, mens USA har snakket om et kulturelt folkemord. Beijing har selv definert leirene som fasiliteter for yrkesopplæring.

Kina anklages videre for kidnapping av flere personer utenfor landets grenser, men har i motsetning til Russland ikke møtt troverdige anklager om drap.

Talsperson Wang Wenbin for det kinesiske utenriksdepartementet opplyste ifølge Bloomberg på en pressebrief i Beijing torsdag at Milei «ville ha dratt en helt annen konklusjon om frihet og sikkerhet i Kina» hvis han hadde kommet på besøk.

Kanonade som kan skade

Kanonaden fra Milei kan skade argentinsk økonomi ytterligere, ettersom Kina er nest største kjøper av argentinske eksportvarer. Kina står også bak en valutaswap på 18 milliarder dollar med sentralbanken i Argentina, som bruker denne til å betale ned på gjelden til Det internasjonale pengefondet (IMF). 

Videre kan Argentinas handelsunderskudd mot Kina øke om Beijing slutter å kjøpe argentinsk kjøtt og andre matvarer, en boikott Australia allerede står overfor.

Milei tar videre til orde for å ta Argentina ut av Mercosur, handelsalliansen landet etablerte med Brasil, Paraguay og Uruguay for over 30 år siden. Alliansen har ifølge Bloomberg vært preget av interne splittelser, og sliter med å iverksette en frihandelsavtale med EU som ble inngått for fire år siden.

– Mercosur er en tollunion av dårlig kvalitet som forstyrrer handelen og skader medlemslandene, sier Milei til nyhetsbyrået.

Brasil, ledet av den venstreorienterte presidenten Luiz Inácio Lula da Silva, er for øvrig Argentinas aller største handelspartner.