<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sveits følger etter Europa

Den sveitsiske hæren følger nå andre europeiske land, og ruster opp som følge av økt spenning i Europa. 

  Publisert 17. aug. 2023 kl. 15.35
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 185 ord
  OPPRUSTNING: Den sveitsiske hæren ønsker å bruker 600 milliarder på opprusting av forsvaret.  Foto: Reuters

  Sveits væpnede styrker ønsker å bruke så mye som 50 milliarder sveitsiske franc (600 milliarder kroner) i løpet av de kommende årene for å takle en sikkerhetssituasjon i Europa som har forverret seg etter Russlands angrep på Ukraina, sa sjefen for det sveitsiske forsvaret Thomas Suessli. 

  «Sveits retter fokus på forsvaret av nasjonen», sa Suessli. 

  Hæren planlegger nye investeringer på 13 milliarder sveitsiske franc innenfor kommunikasjon, bakkestyrker og cybersikkerhet. Sammen med ordinært vedlikehold og andre kostnader, vil dette utgjøre totalt 50 milliarder sveitsiske franc fram til tidlig på 2030-tallet, sa forsvarsjefen videre. 

  Kritisk med ammunisjon 

  Han tok opp et konkret eksempel hvor han påpekte at mengden ammunisjon Sveits for øyeblikket kjøper per år dekker opplæring av kadetter, men ville ikke være nok til å forsvare landet i tilfelle et angrep. I fremtiden bør budsjetter gjenspeile den situasjonen, sa han.

  Suessli presiserte at beløpet kun er en forespørsel, og den endelige beslutningen om hvor mye penger som vil bli brukt, ligger hos lovgiverne. Likevel blir de planlagte investeringene støttet av en tidligere beslutning fra regjeringen og parlamentet om å øke militærutgiftene til 1 prosent av årlig økonomisk produksjon, ifølge en uttalelse.