<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Må ikke bli som Ukraina

Terry Gou ønsker ikke at Taiwan skal bli det neste Ukraina, og mener at et regjeringsskiftet må til for å unngå krig med Kina. 

Publisert 28. aug. 2023 kl. 13.18
Oppdatert 28. aug. 2023 klokken 13.19
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 352 ord
SER MOT KINA: Terry Gou klarte ikke å bli presidentkandidat for det største opposisjonspartiet, så da prøver seg som en uavhengig kandidat i stedet for.  Foto: Bloomberg

Foxconn-grunnleggeren Terry Gou har kunngjort sitt kandidatur til å bli Taiwans neste president, melder flere medier mandag. 

Milliardæren, som grunnla det som i dag er den største leverandøren til Apple i 1974, sa mandag at vil stille som en uavhengig kandidat ved presidentvalget i 2024. 

Gou trakk seg som sjef for Foxconn i 2019 og stilte også da som presidentkandidat. Men da trakk han seg etter at han ikke klarte å sikre presidentnominasjonen for Taiwans største opposisjonsparti, Kuomintang (KMT), som tradisjonelt har ønsket et tettere forhold til Kina, skriver CNBC. 

Han forsøkte tidligere år igjen på å bli KMTs presidentkandidat, men partiet valgte heller å satse på ordføreren i Ny Taipei, Hou Yu-ih. 

– Må ikke bli som Ukraina

Det har imidlertid ikke hindret den tidligere Foxconn-sjefen som de seneste ukene har reist rundt på Taiwan og holdt kampanjeaktige møter, noe som har ført til spekulasjoner om at han planla å stille som en uavhengig kandidat, skriver CNBC.

– Under regimet til Det demokratiske progresspartiet (DPP) de siste syv årene, har de ført Taiwan mot faren for krig internasjonalt. Og innenlands er politikken deres fylt med feil, hever Gou under en appell til taiwanske velgere.

– Gi meg fire år, og jeg lover å bringe 50 års fred til Taiwan-stredet og bygge den dypeste grunnlaget for gjensidig tillit over stredet, sa han videre før han la til:

– Taiwan må ikke bli som Ukraina, og jeg vil ikke la Taiwan bli det neste Ukraina.

Regjeringspartiet leder 

Det neste steget for Gou når blir å samle inn rundt 300.000 signaturer fra potensielle velgere innen 2. november, 

For at han skal klare å kvalifisere seg som en uavhengig kandidat, må Gou samle inn rundt 300.000 signaturer fra potensielle velgere innen 2. november. 

Taiwans visepresident William Lai, som også er presidentkandidaten for det regjerende DPP,  er foreløpig favoritt før valget. Mens ordføreren i Taipei, Ko Wen-je fra det lille partiet Taiwan People’s Party, har generelt ligget på andreplass på meningsmålingene, mens Hou fra det Kina-vennlige KMT halter litt bak der igjen. 

Hovedargumentet til Foxconn-grunnleggeren er at den eneste måten å unngå krig med Kina på, som som hevder at Taiwan er deres territorium, er å få DPP ut av regjeringen, skriver CNBC.