<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Formuen hans forsvinner

Publisert 1. sep. 2023 kl. 10.16
Oppdatert 1. sep. 2023 klokken 10.19
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 333 ord
Konsernsjef i Oda, Karl Munthe-Kaas. Foto: Ole Berg-Rusten /NTB

2022 ble et skrekkelig år for nettbutikken Oda (tidligere Kolonial AS). Salget var på beskjedne 2,9 milliarder kroner, men underskuddet var på hele 1,1 milliard kroner. Hver tredje krone i salg gav en krone i tap.

For gründer og daglig leder Karl Munthe-Kaas er dette en katastrofe. For et par år siden var Oda priset til 10 milliarder kroner, og selskapet klarte å få inn store og seriøse aksjonærer som norske Rasmussengruppen i Kristiansand og svenske Kinnevik-konsernet. Hjemlevering av mat var populært.

Etter en mislykket satsing i Tyskland og Finland og kostnader ved overgang til et nytt lager, ble Oda i fjor høst priset til 3,5 milliarder kroner da to oppkjøpsfond kom inn på eiersiden, men Kinnevik verdsetter nå Oda til usle 1,6 milliarder kroner i sine regnskaper.

“Det koster å være lavprisaktør,” sier Munthe-Kaas. Tidligere klaget han ustanselig over at han og Oda måtte betale mer for varene enn de store kjedene.

Formuen hans kan det ikke være mye igjen av. 400-listen kan han se langt etter (vi jobber intenst med den nå).

Samfunnsøkonomen Karl Munthe-Kaas har gått hardt ut og kritisert de som vil avskaffe formuesskatten (“ville være absurd”), og begrunner dette med at de rikeste må ta sin del av byrden, og at “formuesskatten er en absolutt nødvendighet om man skal få til en redistribusjon”.

Så sier han, feilaktig, at formuesskatten ikke går utover inntektene og kapitalen i selskapet, men formuen til privatpersoner. Men det er nok i selskapene aksjonærene må hente penger for å kunne betale formuesskatten. De fleste skjønner det.

I 2021 hadde Munthe-Kaas null i ligningsformue, og den øker nok ikke nå. Men skulle det skje at det skulle bli formuesskatt på ham også, så vil han bare selge en prosent av aksjene sine, sier han. “Altså 10 prosent av beholdningen min i løpet av ti år.”

Med fjorårets tap, og tapet i 2021 (samlet 1,5 milliarder kroner), blir det neppe problemer med formuesskatten. Formuen er jo i ferd med å fordampe.

Både Kinnevik og Rasmussen har skrevet verdiene kraftig ned. Det må nok Munthe-Kaas også.