<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gahr Støres grisete valgflesk

Publisert 6. sep. 2023 kl. 20.00
Oppdatert 10. sep. 2023 klokken 09.47
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 386 ord
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i St. Olavs barnehage i Sarpsborg tirsdag morgen.  Foto: NTB

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 7. september 2023.


Det var så bra. Kynisk og målrettet. Statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum, kunnskapsminister Tonje Brenna og barne- og familieminister Kjersti Toppe, sittende på huk, lekende med en toåring i St. Olavs barnehage i Sarpsborg.

En uke før kommunevalget. I en siste kraftanstrengelse skal dårlige meningsmålinger snus. Hei og hå i Sarpsborg. Regjeringsmedlemmene ler så de rister. Toåringen er så morsom.

Vi tror ikke på at det er laksebaronene som tar regningen

Vi kutter barnehageprisene, sier Gahr Støre til fjernsynskameraene. Fra 1. august neste år skal barnehageprisene kuttes fra 3.000 kroner pr. måned til 2.000 kroner, og enda mer i distriktene. For en vanlig familie blir det en besparelse på 18.700 kroner i året.

«Man kan nesten ikke overvurdere betydningen av en god barnehage for barn i oppvekst,» sier statsministeren.

Man kan heller ikke overvurdere prisen for godt valgflesk. Her er det 3 milliarder kroner på helårsbasis (1,5 milliarder i 2024). I innspurten av en kommunevalgkamp.

Grisete.

Hva blir det neste? Gratis barnesykler, Freias melkesjokolade («Et lite stykke Norge»), slalomski og gratis tur til Mallorca med Ving?

Det er så bra. Regjeringen Gahr Støre eier ikke skam. Kommunevalget skal vinnes.

Systematisk er det kommet lekkasjer fra 2024-budsjettet om oppstart av veiprosjekter, nye sykehjemsplasser, økning i borteboerstipend og utstyrsstipend, for å nevne noe.

Valgflesk vil vi alltid ha, men kuttet i barnehageprisen, en uke før valget, er ekstremt i sin kynisme.

Fire statsråder og en toåring i Sarpsborg. Kan det bli eklere?

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum satte en nesten uslåelig rekord i frekkhet da han, glisende enda mer enn vanlig, fortalte pressen at kuttet i barnehageprisen vil bli finansiert med lakseskatten.

Da lakseskatten ble introdusert het det at staten trengte mer penger til forsvar, flyktninger og pensjoner. Nå er det altså lakseskatt til billigere barnehager. Kanskje lakseskatten går til Kongehuset, tollerne og Heimevernet også.

Faktum er at Slagsvold Vedum ikke har peiling. Han aner ikke hvor lakseskatten går.

Statens samlede inntekter i år er anslått til 2.875 milliarder kroner, og langt over 2.000 milliarder kroner kommer fra skatter og avgifter. Disse skatteinntektene er ikke øremerket den ene eller andre utgiftspost. Det er ikke slik det fungerer.

Det kan like godt være formuesskatt eller en dæsj merverdiavgift som tar regningen i barnehagene.

Vi forstår at valgflesk koster, men vi tror ikke på at det er laksebaronene som tar regningen.

Den er for tjukk, Slagsvold Vedum.