<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Råttent

President Vladimir Putin snakket om mye annet enn økonomi da han tirsdag entret talerstolen på Eastern Economic Forum i Vladivostok.

Publisert 12. sep. 2023 kl. 11.29
Oppdatert 12. sep. 2023 klokken 11.29
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 578 ord
SLAKTER USA: Russlands president Vladimir Putin mener rettssakene mot Donald Trump viser hvor råttent USAs politiske system er. Foto: NTB

Russlands president Vladimir Putin entret tirsdag talerstolen på Eastern Economic Forum i Vladivostok, og tok blant flere temaer for seg forholdet til USA.

– Moskva betrakter USA som en permanent fiende, og deres politikk overfor Russland vil lite sannsynlig endre seg uansett hvem som er i Det hvite hus, sa Putin ifølge Sky News, men la til at «mange» i USA er på søken etter et godt forhold til Russland.

Trakk frem Trump

Presidenten trakk frem Donald Trump og hilset velkommen hans uttalelser om at han kan få en slutt på Ukraina-krigen. Putin karakteriserte straffeforfølgelsen av eks-presidenten som politisk motivert – og at det er bra for Russland.

PÅ ET NYTT NIVÅ: Forholdet mellom Russland og Kina og deres presidenter Vladimir Putin og Xi Jinping. Foto: NTB

– Det viser hvor råttent USAs politiske system er, fortsatte han.

Putin hevdet videre at Russlands forhold til Kina nå er «på et nytt nivå», og anslo at handelen mellom de to landene så langt i år allerede kan ha nådd 200 milliarder dollar. Samtidig avviste han etablering av en militær allianse.  

– Men Vesten vil mislykkes i å avskrekke Kina, sa presidenten ifølge kanalen.

– Krigen vil dra ut

Under en lengre spørsmålsrunde i etterkant av talen hevdet Putin at Kyivs motoffensiv i Ukraina-krigen hittil har vært resultatløs og påført ukrainske styrker «store tap.»

– F-16-flyene Vesten forsyner Ukraina med vil ikke endre på noe, men i stedet dra krigen ut i tid, uttalte Russlands president og påpekte at over 1.000 russere verver seg daglig.

De siste 6-7 månedene skal hele 270.000 russere ha meldt seg til tjeneste.

Putin ble videre spurt om den nord-koreanske presidenten Kim Jong-un, som ankom Russland tidligere tirsdag. Den russiske presidenten nøyde seg med å si at han skal besøke kosmodromen i Vostochny, den russiske romfartsbasen. Både russiske og internasjonale medier tror ifølge Sky News at Putin planlegger å møte Kim der.

Ønsker seg våpen

Et hovedtema på møtet vil trolig være våpenleveranser. USA har i månedsvis anklaget Nord-Korea for å levere våpen som kan hjelpe Putin i Ukraina-krigen – noe både Moskva og Pyongyang har benektet. I forrige uke var den amerikanske ordlyden at våpensamtalene mellom Russland og Nord-Korea «aktivt skrider frem.»

BESØKER PUTIN: Nord-Koreas president Kim Jong-Un. Foto: NTB

Det mest åpenbare på den russiske presidentens ønskeliste – og samtidig noe Nord-Korea kan levere – er artillerigranater og raketter. Nord-Korea skal ha et av verdens største våpenlagre, og disse kan komme til nytte for et Russland som brenner gjennom sine granatlagre.

USA har tidligere uttalt at eventuelle våpenleveranser ikke vil endre utfallet av Ukraina-krigen.

Som motytelse fra Russland kan Nord-Korea ifølge Bloomberg være ute etter mat, samt teknologi som kan hjelpe Kim med å bygge en atomdrevet ubåt og utplassere spionsatellitter. Kontanter vil også være til stor hjelp for en skakkjørt økonomi med beskjedne valutareserver.