<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– FN-resolusjonene er døde

Poenget for Vladimir Putin og Kim Jong-un med å knytte tettere bånd er å sende en advarsel til Vesten, hevder eksperter. Kina føler seg kanskje også truffet.

  Publisert 14. sep. 2023 kl. 14.48
  Oppdatert 14. sep. 2023 klokken 15.31
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 488 ord
  KAMERATER: Nord-Koreas president Kim Jong-un og Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

  Nord-Koreas president Kim Jong-un har denne uken vært på en sjelden utenlandsreise, og stemningen var åpenbart god da Russlands president Vladimir Putin onsdag viste ham rundt på romfartssenteret i Vostochny. Etter samtaler med sine forsvarsministre skålte de to for vennskapet og kalte hverandre «kamerater.»

  Analytikere Reuters har snakket med i etterkant av toppmøtet, mener Putins og Kims hensikt med å knytte tettere bånd er å sende en advarsel til Vesten – uavhengig av hva slags samarbeid som blir inngått.

  – Geopolitisk gevinst

  FØLGER MED: Kinas president Xi Jinping. Foto: NTB

  – Putin og Kim vil begge dra nytte av en transaksjonsbasert avtale, men også oppnå geopolitisk gevinst ved å gi inntrykk av at deres kjernevåpenrustede land samarbeider militært og sender en advarsel om potensielle konsekvenser til USAs allierte og likesinnede partnere som støtter Ukraina, sier Duyeon Kim hos Center for a New American Security.

  – Kim ville også signalisere til Washington, Seoul og Tokyo at Russland står bak ham i Nordøst-Asia, legger han til overfor nyhetsbyrået.

  Både Russland og Nord-Korea har benektet USAs påstander om at de planlegger å forsyne hverandre med våpen, men partene har lovet hverandre å styrke forsvarssamarbeidet – blant annet ved at Putin vil hjelpe Nord-Korea med å bygge satellitter.

  – En viktig presedens

  Korea-ekspert Andrej Lankov ved Kookmin University i Seoul påpeker overfor Reuters at eventuelle våpensamtaler mellom Putin og Kim, eller «enhver åpen overtredelse av FN-resolusjonene mot Nord-Korea» vil signalisere handlingslammelse i større, internasjonale organer. 

  – Toppmøtet er en indikator på at Nord Korea-relaterte resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd er døde, i likhet med alle forsøk på å stanse eller straffe Nord-Korea for at landet har et atomprogram, sier han.

  – Det skaper en viktig presedens på at hvis du ikke liker en FN-resolusjon, så bare ignorerer du den. Dette vil sannsynligvis bli utnyttet ikke bare av Russland, men omtrent hver eneste større internasjonal aktør, legger Lankov til.

  Underminerer Beijing?

  Financial Times poengterte på lederplass onsdag at president Vladimir Putin for ikke mange år siden satt ved bordet sammen med G7-lederne, og at en eventuell våpenavtale med Nord-Korea vil underminere FN-sanksjonene Russland selv var med på å støtte så sent som i 2017.

  «Økt militærkapasitet takket være Moskva kan begynne å gi Kim mer selvtillit, og dermed sette stabiliteten på den koreanske halvøya i fare», skrev avisen og påpekte at dette trolig ikke vil falle i god jord i Kina.

  «Samtidig som Pyongyang er veldig avhengig av kinesisk handel og forsyninger av mat og drivstoff, ville det å begrense noe av denne avhengigheten risikere å underminere den strategiske prioriteten det er for Beijing  å bevare stabiliteten på halvøya», het det videre.