<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gahr Støre skal pines i to år

Publisert 14. sep. 2023 kl. 20.00
Oppdatert 17. sep. 2023 klokken 09.25
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 411 ord
Foto: NTB

Dette var Trygve Hegnars leder fredag 15. september 2023.

Statsminister Jonas Gahr Støre ser sliten og pint ut. Lange dager og netter på valgkamp setter sine spor. Det må også ha kommet som et sjokk, at Ap-ordførere allerede tirsdag ville kaste Gahr Støre, og insisterte på at Gahr Støre ikke kan være Arbeiderpartiets statsminister i 2025.

Et så raskt og kraftig opprør kan vi ikke huske å ha sett.

Utspillet er dødfødt, men likevel interessant.

Statsminister Jonas Gahr Støre blir sittende uansett kritikk, irritasjon og skuffelse hos partikollegaer. Ganske enkelt fordi Ap ikke har andre kandidater. Nestleder Tonje Brenna er altfor ung, og beheftet med habilitetssak, som hun slapp billig unna, og den andre nestlederen, fabrikkeieren Jan Christian Vestre, kan utrolig mye, men han ler for mye og snakker høl i hodet på enhver som må lytte.

Vi vil ikke utelukke at Vestre, en gang om fem til ti år, kan være statsministerkandidat, men nå er det bare Jonas Gahr Støre som gjelder.

La oss også få sagt at Gahr Støre, hvis han hadde vært konsernsjef i et større selskap, ville blitt kastet, eller tvunget til å gå av frivillig. Ap med Gahr Støre har vært på vei nedover helt siden 2021-valget. Det ble det verste valget for Ap siden 1924. Ingen kan skjule det.

Kommunevalget nå er selvfølgelig en krise, selv om Gahr Støre avviser det.

Og han sier at Ap skal ta igjen det tapte innen stortingsvalget i 2025.

For partiet vil det være fint om han viser litt handlekraft. Partiskretæren, Kjersti Stenseng, overlevde det siste landsmøtet i vår, men fordi partisekretæren nærmest er partiets administrerende direktør, og ansvarlig for drift, politiske utspill og strategier, må hun gå.

Statsminister Jonas Gahr Støre kan dra det ut, men det må komme. Tapere må rydde etter seg.

Gahr Støre er utdannet ved en eliteskole i Frankrike, har vært utenriksminister og helseminister, i tillegg til å ha vært stabssjef for Gro Harlem Brundtland da hun leder WHO i Geneve, så han kan alt.

Han er imidlertid ikke godt likt. Han får alltid terningkast seks av den politiske eliten, men virker åpenbart fremmed for store deler av velgermassen og egne partimedlemmer.

Frem mot 2025 vil det bli et rotterace, og statsminister Jonas Gahr Støre vil få kritikk og motstand fra mange hold. Samarbeidet med Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum kan bli vanskelig og tøft. Senterpartiets sterke kvinne, Marit Arnstad, sier hun og partiet bare vil forholde seg til eget program. Slik skal kalddusjen fra valget tas igjen.

Pines skal de, helt frem til valgdagen den 11. september 2025.