<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

På krigsstien

Det bør settes i gang en full gjennomgang av aksjeporteføljene til statsråder og ektefeller fra den forrige regjeringen, mener SVs Audun Lysbakken.

Publisert 15. sep. 2023 kl. 10.54
Oppdatert 15. sep. 2023 klokken 11.19
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 277 ord
PÅ KRIGSSTIEN: Audun Lysbakken. Foto: NTB

– Det som nå har blitt kjent, er dramatisk og uforståelig. Det er i særklasse viktig at en statsministers habilitet ikke kan trekkes i tvil, sier Lysbakken, som er SVs medlem i kontrollkomiteen.

Han mener det er uforståelig at de føringene Statsministerens kontor la for Sindre Finnes aksjehandel, ikke ble fulgt opp. Lysbakken mener det er behov for en kraftig innstramming når det gjelder i hvilken grad statsråder og deres familier kan eie og handle aksjer.

– Jeg vil ta opp i kontrollkomiteen om vi nå trenger en full gjennomgang av aksjeporteføljene til statsråder og ektefeller i forrige regjering, og samtidig forsikre oss om at det samme blir gjort i den nåværende, sier den tidligere SV-lederen.

Over 3.600 handler

På en pressekonferanse fredag morgen ble det kjent at Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes foretok over 3.600 aksjehandler mens Solberg var statsminister, hvorav mange i selskaper som har vært direkte påvirket av regjeringens politikk.

Finnes medga at han har vært inhabil ved noen anledninger, og det samme erkjente Solberg på egne vegne på pressekonferansen.

Rødt tror det er mer

Rødts medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Seher Aydar, mener aksjehandlene er svært alvorlig.

– Det er også lite tillitvekkende at hun først kommer med dette etter valget, etter å ha gitt en helt annen versjon før valget, sier Aydar til NTB.

Hun reagerer også på at Solberg ikke kan utelukke at ektemannen har snappet opp noe om saker som regjeringen behandlet.

– Jeg opplever at Solberg fortsatt ikke legger alle kortene på bordet og vil oppfordre henne til å gjøre det umiddelbart.

Aydar ber i tillegg om et fullstendig forbud mot aksjehandler for regjeringsmedlemmer og deres ektefeller.

(©NTB)