<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SMK avviser Solbergs aksjeløsning

Høyre-leder Erna Solberg har foreslått at Statsministerens kontor (SMK) får innsyn i mannens aksjekonto hvis hun blir statsminister igjen. Løsningen avvises.

Publisert 17. sep. 2023 kl. 18.12
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 181 ord
FORSLAG: Høyre-leder Erna Solbergs løsning med innsyn i ektemannens aksjehandler avvises av Statsministerens kontor (SMK). Foto: NTB

– Nei, Statsministerens kontor kan ikke ha oversikt over hvilke økonomiske og andre forhold som til enhver tid kan gjøre statsministeren eller andre regjeringspolitikere inhabile i sakene de har til behandling, sier kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse ved SMK til VG.

Hun legger til at de «kan gi dem opplæring og veiledning i forståelsen og praktiseringen av habilitetsreglene».

Fredag ble det kjent at Erna Solbergs (H) ektemann Sindre Finnes gjorde 3640 aksjehandler mens Solberg var statsminister i perioden 2013–2021.

Mange av aksjehandlene gjorde Solberg inhabil i saker som regjeringen hennes behandlet.

– Hvis jeg skulle bli statsminister igjen, må vi organisere det på en helt annen måte som sikrer fullt innsyn for Statsministerens kontor i VPS-kontoen til Sindre, sa Solberg til NTB etter pressekonferansen.

Det er denne løsningen SMK nå avviser.

– Vi har forståelse for dette og at habilitet uansett er den enkeltes ansvar, slik også Erna var tydelig på flere ganger under pressekonferansen i går. Vi vil derfor sørge for offentlighet om utskrifter fra VPS slik at det ikke vil være noen tvil, sier Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen til VG.

(NTB)