<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Europa er mer forberedt på Trump-seier nå

Det var et sjokk da Donald Trump vant det amerikanske presidentvalget i 2016. Om han skulle vinne i 2024, er Europa bedre rustet, mener Tysklands utenriksminister.

Publisert 18. sep. 2023 kl. 11.22
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 372 ord
BIDEN-UTFORDRER: Donald Trump ligger an til å bli republikansk presidentkandidat ved valget i 2024. Foto: Bloomberg

– Den gang kunne nesten ingen i Europa forestille seg at det ville være en amerikansk president som stilte spørsmål ved NATO, en allianse som fungerer som en livsforsikring for europeerne.

Det sier Tysklands utenriksminister, Annalena Baerbock, i et intervju med Bloomberg.

– Så mange ting kom som et sjokk for oss, forteller hun videre.

Statsminister Olaf Scholz har tidligere uttalt at han hadde foretrukket om nåværende president i USA, demokratiske Joe Biden, ble gjenvalgt i det kommende valget høsten 2024.

Biden, som nå er 80 år, har bekreftet at han stiller. Donald Trump, som var president fra 2017 til 2021, ligger best an til å bli Republikanernes presidentkandidat – til tross for at han er tiltalt i fire straffesaker.

Fraråder naivitet

Den tyske utenriksministeren sier likevel at vi ikke burde være naive, og at de er forberedte på å samarbeide med Trump dersom han skulle gå seirende ut av valget.

Baerbock er for øyeblikket i USA. Der skal hun blant annet delta på høynivåuken i FNs hovedforsamling, samt møte sin amerikanske kollega, utenriksminister Antony Blinken.

Hun har allerede vært innom Texas og Washington, der hun møtte republikanske guvernøren i Texas, Greg Abbott, og Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell.

FAVORITT: Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock og statsminister Olaf Scholz foretrekker nok begge at Joe Biden blir gjenvalgt. Foto: Bloomberg

Frir til republikanerne

Ifølge Bloomberg skal hun ha uttalt til republikanerne det var noen sjokkerende år da Trump satt i presidentstolen. Hun benyttet også muligheten til å si at hun håpte USAs våpenleveranser til Ukraina ville fortsette, uavhengig av hvem som ender opp med å bli president.

– Man trenger tverrpolitisk støtte. Derfor var det viktig for meg å nå ut også til republikanerne, sier Baerbock.

Fredag før helgen meddelte Baerbock og Blinken at Tyskland og USA ville fortsette å støtte Ukraina så lenge det er nødvendig.