<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette er Ernas egen tidslinje

Erna Solberg legger all skyld på Sindre Finnes for aksjesaken, selv om han tilbød å legge frem en delvis liste før valget.

Publisert 19. sep. 2023 kl. 19.34
Oppdatert 19. sep. 2023 klokken 20.02
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 458 ord
ERNAS TIDSLINJE: Først drøyt fire døgn etter at Erna Solberg fredag bekreftet at ektemann Sindre Finnes hadde foretatt omfattende aksjehandel under hennes tid som statsminister, kom tirsdag hennes tidslinje. Foto: NTB

Først kl. 19.30 tirsdag kveld kom Høyre-leder Erna Solberg med en pressemelding hvor hun og partiet redegjør for hvem som visste hva når i saken om den massive investeringsaktiviteten Sindre Finnes har drevet mens hun i åtte år var statsminister.

Solberg skriver i sin pressemelding at formålet er å gi en «ærlig og usminket versjon av hva partiet og jeg foretok oss, fra den første henvendelsen fra E24 om denne saken kom 30. august og frem til pressekonferansen fredag 15. september».

Knusende mot Finnes

Så kommer dommen over Sindre Finnes:

«Alle kan vi selvfølgelig bli blendet av den tilliten vi naturlig har til mennesker vi er glade i, men min klare oppfatning var hele tiden at Sindre forstod utmerket godt at han ikke kunne handle aksjer som før, og hvorfor han ikke kunne gjøre det. Han har også selv gjentatt akkurat det mange ganger. Dessverre var det ikke sant.»

Avstanden mellom Solberg og Finnes blir kanskje også understreket fra Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen i en mail til pressen: «Alle henvendelser til Sindre Finnes må rettes direkte til ham.»

Den eneste selvkritikk Solberg gir uttrykk for er knapp: «(Jeg) ser at jeg burde konfrontert ham tidligere.»

Fredag 8. september tilbød Finnes å legge frem en liste over deler av handlene, alle over en viss verdi. I så fall kunne denne trolig blitt publisert før valgdagen. Solberg avviser dette, og krever en komplett liste.

Alt eller ingenting

Solberg argumenterer i praksis for at hun ikke kunne si noe om aksjehandelen før hun hadde full oversikt.

«Det var derfor viktig for meg å få en komplett oversikt før jeg igjen uttalte meg om saken og spørsmål om min habilitet», skriver Solberg. 

«For meg var det på dette tidspunktet helt utenkelig at omfanget skulle være så stort eller at det kunne påvirke min habilitet som statsminister. Jeg fikk ikke mer informasjon om aksjehandelen før jeg fikk se deler av dokumentasjonen om kvelden 12. september og den fullstendige oversikten om kvelden 13. september.»

I selve tidslinjen nevner Solberg noen av medieoppslagene i forkant av valget, men ikke blant annet Finansavisens oppslag 1. september, der en lang rekke av handlene ble presentert i sin helhet.

I stedet skriver Solberg «det er ingenting i spørsmålene (fra E24, red.anm. 1. september) som gir Solberg noen grunn til å mistenke at Finnes ikke har snakket sant, noe som altså var publisert samme dag.

Videre mener Solberg på dette tidspunktet at intet av opplysninger viser at hun hadde vært inhabil.

Den siste helgen før valget er også spesiell. Fredag 8. september ringer Solberg Finnes og spør om det er sant når E24 skriver om flere handler enn han har innrømmet. Dette medgir Finnes. Deretter treffes de to ikke før søndag kveld, men dukker opp sammen for å avgi stemmer på valgdagen mandag 11. september.