Syndres shortsalg

Dette var Trygve Hegnars leder 4. oktober 2023.
Media, politikere, jurister og aksjeeksperter finner stadig noe nytt i Sindre Finnes’ ville ferd i aksjemarkedet de åtte årene Erna Solberg var statsminister. Når Syndres aksjetransaksjoner er gjennomlyst og forstått, og belyst av Økokrim, ender synderen kanskje i fengsel, og Høyre ofrer Solberg.
Men det er et stykke dit. Ganske langt, faktisk.
Men på ett punkt mener vi kritikerne tar helt feil og trolig misforstår. Shortsalgene.
Den alminnelige oppfatning ser ut til å være at Finnes har spekulert mot selskaper som er medlemmer i Norsk Industri (NHO) hvor Finnes er ansatt, og det oppfattes som grovt. Selv sindige historieprofessor Einar Lie (UiO) skriver i Aftenposten at «jeg vet at jeg synes denne spekulasjonen er dypt skammelig - jeg finner ikke noe bedre ord - selv om Finnes sikkert tjente mer på andre handler».
Sindre Finnes har angivelig «spekulert mot norsk økonomi for sine og statsminister Solbergs penger midt i den mest krevende perioden for landet i manns minne».
Historiker Lie viser også til filmen «The Great Short» hvor tøffe investorer i USA så og skjønte at boligmarkedet var pill råttent, noe som ville få store konsekvenser for de som hadde lånt ut penger til galskapen. De shortet derfor disse obligasjonene, og vi fikk finanskrisen i 2008.
Meglere og investorer diskuterte, som det het, om de hadde spekulert mot amerikansk økonomi.
Men det var ikke shortingen av verdipapirene som skapte krisen, det var boligboblen hvor hvermansen kjøpte én eller flere boliger uten noe egenkapital, og heller ikke betalte renter på lånene.
The Big Short.
Vi er av den mening at shorthandel ikke er skammelig, men nyttig og nødvendig.
Det er akkurat det samme om vi (og Sindre Finnes) kjøper aksjer eller selger short.
Trodde Finnes at aksjemarkedet eller en enkelt aksje ville falle, var det ikke dumt eller ulogisk å selge aksjer, som han hadde lånt, kjøpe disse aksjene tilbake på lavere kurser og levere aksjene tilbake.
Han spekulerte ikke da mot økonomien, som Lie tror. Kursfallet kunne vært igangsatt av så mye, og det eneste som endret seg, var eierne av aksjene. Positivt for selskapene og markedet er at det finnes en potensiell kjøper av aksjen som må kjøpe for å kunne levere de lånte aksjene tilbake. Det kan holde kursene oppe etter fallet!
La oss understreke: Disse vanlige transaksjonene er noe helt annet enn kjøp og salg på innsideinformasjon. Vi håper og tror Sindre Finnes så forskjellen. Risikoen er også forskjellig.
Kjøper eller låner man en aksje for 100 kroner, for å shorte, og aksjekursen stiger til 300, har man tapt 200 kroner.
Professor Lie spekulerer i at Finnes kjøpte «et sterkt spisset instrument som spekulerte i et bredt børsfall rett før kona presenterte mulige innstrammingsvedtak».
Så Finnes tiltakene komme, og handlet ut fra det, var han god. Hørte han på kona Solberg, må han i fengsel.
Syndberg.