<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Advares mot å «rane» Oljefondet

Oljefondet har vokst kraftig siden nyttår. Det gir regjeringen mye mer penger å bruke, når statens utgifter for 2024 skal finansieres.

Publisert 6. okt. 2023 kl. 06.09
Oppdatert 6. okt. 2023 klokken 06.57
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 474 ord
Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bør ikke bruke like mye penger som handlingsregelen gir rom for, mener ekspertene. Foto: Emilie Holtet / NTB

Finansministeren kan trolig bruke nær 100 milliarder kroner ekstra i 2024, og samtidig holde seg innenfor regelen for bruk av oljefonds-penger. Gjør han det, vil Norges Bank kjøre opp renten enda mer, advarer ekspertene.

– Hvis man nå har en kraftig økning i pengebruken så vil det føre til at sentralbanken setter opp en mye høyere rente, sier professor Steinar Holden til NRK. Han er leder for økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.

I fjor dekket uttak fra Oljefondet hver femte krone som staten hadde i utgifter. Men nå har blitt så stort at regjeringen kan øke pengebruken enormt og samtidig holde seg godt innenfor regelen for uttak.

– Handlingsregelen vil neste år gi rom for å bruke 460–470 milliarder kroner. Det er nesten 100 milliarder mer enn budsjettet for 2023 la opp til å bruke. Pengebruken bør komme godt under 3 prosent av Oljefondets verdi, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets.

– Noen skattelettelser

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tror skattegrepene i statsbudsjettet vil bli tatt godt imot. Han varsler at det vil komme noen lettelser.

Det sa Vedum da han møtte pressen utenfor statsrådsboligen på Gimle i Oslo fredag morgen.

– Ting er litt lysere i år enn i fjor. På skatte- og avgiftssiden vil det komme noen lettelser, sa finansministeren.

– Men dette er gjort innenfor en ansvarlig og trygg ramme. Det vil ikke komme som noen overraskelse på de som jobber med å sette renten, sa han videre.

Lover ansvarlighet

Før regjeringen i dag legger frem statsbudsjettforslaget for 2024, har finansministeren lovet ansvarlighet. Men det blir helt sikkert diskusjon om oljepengebruken.

– Målet med statsbudsjettet er å gjøre ting litt bedre og sikre trygghet for folk, sier han til NTB.

Etter å ha møtt pressen klokken 6.15 drar han nedover mot kontoret i Oslo sentrum og Stortinget.

Klokken 8 slippes nøkkeltallene fra budsjettforslaget, og klokken 9 publiseres alle budsjettdokumentene på regjeringens nettsider.

Da går også finansministeren på talerstolen og holder finanstalen, hvor han går gjennom hovedpunktene.

Pengebruk

Mye tyder på at regjeringen mener at det er rom for å øke oljepengebruken noe, uten at det fører til økt press i økonomien.

Vedum har også pekt på at den omstridte lakseskatten har gitt regjeringen mer handlingsrom.

– Alle norske barnefamilier bør sende en liten takk til norsk laksenæring og innføringen av grunnrenteskatten neste august, når de får lavere barnehagepriser, sier Vedum.

Brikkene faller på plass

Finansministeren har spesielt trukket fram tre hovedbrikker i satsingene de har gjort i budsjettet:

* Forsvaret. Her har regjeringen allerede varslet at de vil bruke 15 milliarder kroner mer neste år 2024.

* Pensjon. Pris- og lønnsveksten har gjort at det må settes av mye penger til dette. Vedum nevner økt pensjon som et av det største enkelttiltakene som treffer lommeboka til mange.

* Kutt i barnehageprisene fra 1. august 2024. Dette grepet ble varslet allerede før valget i september. Prisene kuttes fra 3.000 kroner til 2.000 kroner i måneden, og til 1.500 kroner på usentrale steder.

(©NTB)