<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Frykter regjeringen skriver ut feil medisin

Høyres toppledere mener budsjettet er for stramt, og at regjeringen mangler vilje til å modernisere og effektivisere. SV-lederen mener regjeringen svikter de svake og klimaet.

  Publisert 6. okt. 2023 kl. 10.34
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 327 ord
  FOR STRAMT: Finanspolitisk talsperson i Høyre, Tina Bru. Foto: NTB

  – Dette budsjettet er stramt for næringslivet og stramt for det vi skal leve av i fremtiden, sier Høyre-leder Erna Solberg.

  – Det kommer på toppen av manglende vilje til å modernisere og effektivisere offentlig sektor. Det er et budsjett som ikke legger til rette for en bærekraftig finansiering av velferden til fremtidige generasjoner.

  Finanspolitisk talsperson Tina Bru viser til at renta har vokst kraftig med Støre-regjeringen ved roret.

  – Aldri før har renten økt så raskt som nå. Jeg er bekymret for at regjeringen nok en gang skriver ut feil medisin. Det viktigste nå er ikke nye kommuner, fylker og politikontorer. De færreste vil oppleve at budsjettet bidrar til å hjelpe dem med regningsbunken i hverdagen, sier hun.

  SV: – Tar ikke dyrtida på alvor

  SV er heller ikke fornøyde, og mener statsbudsjettet ikke fjerner matkøene, og ikke hjelper familier som har fått titusenvis av kroner i økte renter.

  Regjeringens budsjettforslag tar ifølge partiet verken dyrtida eller miljøet på alvor, og SV-leder Kirsti Bergstø varsler at de kommer til å bruke høsten på å trygge folk som merker renteøkning og høye priser – og en miljøpolitikk som monner.

  – Vi kan bedre enn dette. Vi står i ei tid hvor folk som sliter, får det verre, og de med vanlig lønn rett og slett ikke får det til å gå rundt, fordi renta og prisene er høye. Det må regjeringa ta på større alvor, sier hun.

  – Venter på store miljøprosjekter

  Hun mener regjeringen verken lover nok på klima eller nok på å avhjelpe de som sliter økonomisk.

  – Vi er i ei dyrtid. Alt blir dyrere. Dette budsjettet fjerner ikke matkøene, og det hjelper ikke familier som har fått titusenvis av kroner i økte renter. Her må det sterkere lut til, sier Bergstø.

  Hun påpeker videre at regjeringen også har en lang vei å gå for å redusere Norges oljeavhengighet.

  – Klimaendringene er her. Vi må ha politikk som kutter utslipp. Regjeringen har snakket om store miljøprosjekter lenge, og vi venter fremdeles. Dette holder ikke, sier hun.

  (©NTB)