<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Støres ekspedisjonssjef handlet aksjer for titalls millioner

Ekspedisjonssjef Therese Steen ved SMK hadde ansvaret med å lære opp regjeringen i habilitet- og aksjeregelverket, samtidig som hun selv satt med aksjer for mange millioner. 

  Publisert 20. okt. 2023 kl. 13.36
  Oppdatert 20. okt. 2023 klokken 15.50
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 479 ord
  – Bevisst på investeringene: Ekspedisjonssjefen ved Statsministerens kontor Therese Steen satt på aksjer for mange millioner samtidig som hun lærte opp statsminister Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen i regelverket for aksjeinvesteringer.  Foto: Roger Holmsen/Thomas Bjørnflaten

  Ekspedisjonssjefen ved Statsministerens kontor (SMK) Therese Steen har i løpet av få år tredoblet pengene sine, samtidig som hun har ledet avdelingen som skal utforme og håndheve retningslinjene for statsråders aksjehandel, skriver DN fredag etter å ha plukket opp saken fra Stat & Styring. 

  For mens Steen har gjennomgått habilitetsreglene med Anniken Huitfeldt, Ola Borten Moe og de andre i regjeringen, hadde hun selv investert flere titalls millioner kroner risikoaksjer. 

  AKSJEGLAD: Ekspedisjonssjef Therese Steen. Foto: Roger Holmsen

  Steen gjør sine aksjeinvesteringer gjennom selskapet Investeen AS, som ble etablert i 2017. Hun begynte som ekspedisjonssjef hos SMK året etter. 

  Kjenner finansproffer

  En av grunnen til at Steen har hatt såpass stor suksess som hun hatt på børsen, er fordi hun har fått innpass i et eksklusivt aksjonærfellesskap med noen av de kløktigste investorene i landet. 

  FINANSPROFF I: Christian Sinding, sjef for PE-fondet EQT. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

  Hun har investert sammen med EQT-toppen Christian Sinding og Reynir Indahl fra Summa Equity, og i motsetning til fondskundene deres har hun sluppet å betale fondskostnadene. 

  – Jeg har gjort langsiktige investeringer i et mindre antall oppstartsselskaper som jeg har blitt introdusert til av to gode venner og av mattelæreren til datteren min. Jeg er ikke en del av det du omtaler som et «investorfellesskap», sier Steen i en epost til DN. 

  Tidoblet

  FINANSPROFF II: Reynir Indahl i Summa Equity. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

  Noe Steen har nytt godt av er at hun har kommet med tidlig i kapitalrunder, ofte til en betydelig lavere aksjekurs enn forvalternes egne kunder.

  Et eksempel på det er kreftforskningsselskapet Cytovation, hvor Steen investerte 2,5 millioner kroner i 2017 mens aksjene kostet 17 kroner pr. stykk. Da Statens såkornfond Investinor og Nysnø kom inn på eiersiden i år hadde kursen tidoblet seg. 

  Det betyr at Steen har tjent over 20 millioner kroner på bare dette ene selskapet.  

  – Bevisst på investeringene 

  Til sammen har ekspedisjonssjefen investert over 14 millioner kroner i syv selskaper, og aksjene har i dag en verdi på mellom 30 og 40 millioner kroner. 

  – Jeg har vært bevisst på at investeringene ikke skal reise habilitetsutfordringer for jobben min, og har fra jeg ble ansatt på Statsministerens kontor i oktober 2018 gitt opplysninger om mine investeringer til kontoret i tråd med SMKs retningslinjer, skriver Steen i en epost til DN.

  – Ikke til hinder: Sier Anne Kristin Hjukse, kommunikasjonssjef ved SMK. Foto: Marte Garmann

  Ved Statsministerens kontor ser de heller ingen problemer med at Steen eide aksjer samtidig som hun hadde ansvaret med å lære opp regjeringen i regelverket. 

  – Det at Steen selv eier aksjer er ikke til hinder for å gi slik opplæring, sier kommunikasjonssjef ved Statsministerens kontor Anne Kristin Hjukse til Stat & Styring, og legger til at det ikke vært saker til behandling ved SMK som gjelder selskapene Steen har investert i.

  – Hun har heller ikke erklært seg inhabil eller hatt behov for å gjøre noen habilitetsvurderinger på grunn av eierskapet i Investeen AS eller de tilknyttede selskapene.