30. oktober snakker Finansavisen med presseavdelingene i Kongsberg Gruppen og Nammo om en plakataksjon i Oslo hvor det sies at norske våpen selges til Israel. Våpenfabrikkene sier det ikke stemmer, men forteller de hele sannheten?
Det er gammelt nytt at Nammo selger våpen til Israel. Det amerikanske forsvarsdepartementet offentliggjorde 24. september 2014 at Nammo hadde fått en kontrakt på 63 millioner dollar med Israel. Kontrakten omfattet M72 panservernraketter for levering frem til 2018. Denne typen våpen har Israel brukt i tidligere krig i Gaza, dokumentert av Dagbladet 22. september 2014.
Nammo bekreftet da at dette var våpen produsert av dem. Riktignok ikke på Raufoss, men ved Nammos fabrikk i Arizona. Denne fabrikken er heleid av Nammo, og dermed delvis av den norske stat, som har aksjemajoriteten i Nammo. Dette er måten Nammo omgår det norske regelverket – når våpenet er produsert i USA, er det amerikanske eksportlover som gjelder.
Lockheed Martin er utelatt av Oljefondet av etiske årsaker, mens det er helt greit at den norske staten både direkte og via statsbedriften Kongsberg handler for milliarder med dem
Så kan man lukke øynene for etiske og moralske anfektelser. Men påstanden om at Nammo leverer til Israel er hverken usann eller tåpelig. Derfor er det heller ikke urimelig å si at Norge leverer våpen til Israel. Nammos pressekontakt Thorstein Korsvold er altså mindre etterrettelig enn plakatene. Han kommer i beste fall med halvsannheter og prøver å skjule fakta. At norske våpen brukes i Gaza er mer usmakelig enn plakatene på Jernbanetorget.
Det er tidligere offentliggjort at ammunisjon fra Nammo, MK211 (12,7 mm), brukes av den israelske hæren. Dette dokumenteres i Tove Lie og Øystein Mikalsens bok «Fredsnasjonens grenseløse våpenhandel» fra 2012. Her er det en annen måte å gjøre det på. Prosjektilene produseres på Raufoss, men sendes til utlandet for å monteres i patroner før de sendes til Israel.
Både Nammo og Kongsberg samarbeider tett med den amerikanske våpengiganten Raytheon. Rakettmotorer og deler til flere typer missiler eksporteres til USA, som eksporterer de ferdige våpnene videre til Israel. Missiler som Sidewinder og AMRAAM, med norske deler og delvis utviklet i Norge, er i bruk av israelske jagerfly. Denne typen omgåelse av forbudet mot eksport av våpen til Israel er dessverre greit for norske myndigheter. Daværende utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) svarte slik 20. februar i år, da Bjørnar Moxnes (R) stilte spørsmål om norsk våpeneksport:
«Eksportlisens for slike delleveranser innvilges når det foreligger en myndighetsgodkjent samarbeidsavtale mellom en norsk og en utenlandsk bedrift i NATO, EU og noen særlig nærstående land. Det er da en forutsetning at de norske deler og komponenter samordnes med deler fra andre leveringskilder, og at det endelige produkt ikke fremstår som norsk. Når dette er tilfelle kan det avstås fra dokumentasjon for sluttbruk av det ferdige produkt. Eksport vil da skje i henhold eksportkontrollreglene til landet som eier det ferdige produktet.»
Så da er det fritt frem for Kongsberg og Nammo – våpnene fremstår ikke som norske, selv om så mye som 60–70 prosent av dem er produsert i Norge. Dette er virkelig big business for Kongsberg.
Til slutt, men ikke minst: Kongsberg har nettopp landet en kjempekontrakt for produksjon av deler til jagerflyet F35. Dette flyet produseres av Lockheed Martin, og er et svært viktig element i det israelske luftvåpenet. I parentes kan det bemerkes at Lockheed Martin er utelatt av Oljefondet av etiske årsaker, mens det er helt greit at den norske staten både direkte og via statsbedriften Kongsberg handler for milliarder med dem.
Så da er kanskje plakattekstene ikke så usanne likevel? Minst like sanne som benektelsene til kommunikasjonssjef Ronny Lie i Kongsberg Gruppen.
Kjell Stephansen
BDS-utvalget i Palestinakomiteen